Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam kupiłem ostatnio ładne prościutkie alufelgi 16" do mojego autka i założyłem na nie oponki pirelli P 6000 205/55/16 a wcześniej mialem opony 205/60/15 więc w tym momencie obwód koła i szerokość opony pozostał ten sam, jednak różnica w prowadzeniu auta jest kolosalna a wręcz tragiczna!!!!!! jak jeździłem na 15" to auto jechało prosto a nosiło czasem na koleinach przy wiekszej prędkości a teraz na 16" kołach jadąc po mieście nosi autem czasem po caej drodze!!! a najgorsze jest to że kiedy koło wpadnie w jakąś dziurę to kierownica sama mi ucieka!!!!! na poprzednich kołach tego nie miałem!!!!! zawieszenie jest OK! bo było robione jakiś czas temu a sprawdzałem je nawet 2 tygodnie temu na stacji... żadnych luzów a jak jadę to kierownica sama kręci się jak chce bo trzymam ją leciutko a ta dostaje czasem takiego zrywu i ucieka mi.... zauwazyłem że dzieje się to na nierównych nawierzchniach ale dlaczego to jest aż tak odczuwalne w końcu rozmiar opony jest tylko o 1 mniejszy od standardu...
Opublikowano

Witam !

Temat wiele razy powielany. Nic na to nie poradzisz, szersze kolka = wozenie w koleinach , jest to NORMA :!: Musisz sie do tego przyzwyczaic...

Przelec sie po prostej drodze (bez dziur i kolein) nie powinno nic wozic.

PZDR

:cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety tak jest... polskie drogi to nie raj...

Możesz jeszcze sprawdzić geometrię - ma dużo do gadania, tylko nie u pana Kazia, tylko w odpowiednim warsztacie.

Kai
Opublikowano
Taaa...dokładnie.Pare lat temu chciałem kupić E30 i była na bardzo szerokich 17"z poszeżanymi nadkolami.Wcześniej jeździłem Audi 80 z 82roku na chyba 14"175/65.Po jeźzdie próbnej sie wystraszyłem i nie kupiłem bo myślałem że jakaś krzywa czy coś,bo ściągało w koleinach itp.Kupił kolega mój,a że zbliżała sie zima załozył stalóweczki z zimówkami w org.rozmiarze i dał mi się przejechać........... :duh: czemu nie kupiłem?! :cry2:
Już po E30...teraz szukam...szukam...hmmmm....może E36 325 Cope.