Skocz do zawartości

E39 2.5TDS 96r Po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam ogromny problem z samochodem ponieważ jestem za granica ( Szkocja) auto przejechało 2400km z polski , na miejscu czekałem 5 min żeby turbo się schłodziło zgasiłem samochód. Po 20 minutach przy próbie odpalenia auto ciężko odpala a po odpaleniu wchodzi na bardzo wysokie obroty przy 3 tys wyłączyłem zapłon. Do tego masa dymu czarnego i smród takiej nie przepalonej ropy , moje pierwsze podejrzenia padły na potencjometr gazu który jest elektroniczny odłączenie jego nic nie pomogło tak samo z czujnikiem doładowania i przepływomierzem. Gdyby tego było mało to po 4 dniach akumulator się całkowicie rozładował a nic nie było włączone w aucie, po podłączeniu na klemy drugiego akumulatora nie działał rozrusznik i był spalony bezpiecznik nr 15 ale z tym już kiedyś miałem problem okazało się za zwarcie robił czujnik poziomu oleju w misce , odłączyłem go dałem nowy bezpiecznik i już jest ok ale nadal auto po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty i robi masę dymu.

Kolejną częścią która typuje na uszkodzoną jest nastawnik i tu rodzi się pytanie czy jest możliwe żeby przy odpalaniu nie było wysterowania wychyłem i cały czas daje maksymalna dawkę paliwa.

Dodam jeszcze ze rok temu była robiona pompa wtryskowa wymiana wałka uszczelek itp, wtryski były sprawdzane i miały dobre ciśnienie.

Od remontu pompy zrobiłem 20 tys km i auto odpalało od strzała czy ciepły czy zimny silnik żadnych problemów , być może jazda cały czas około 2.5 tys obrotów przez 24 godziny miała na to jakiś wpływ, paliwo wlewane do zbiornika było z jednej stacji cały czas nie mniej niż 30 l w zbiorniku.

Opublikowano

Cześć

O TDS mam małe pojecie ale na podstawie moich doświadczeń przy Pb to sprawdź czy przepustnica dobrze pracuje (bez zacięć) i dla zasady wyczyścić krokowca.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć

O TDS mam małe pojecie ale na podstawie moich doświadczeń przy Pb to sprawdź czy przepustnica dobrze pracuje (bez zacięć) i dla zasady wyczyścić krokowca.

Pozdrawiam

Widać właśnie że masz małe pojęcie :duh:

A gdzieś ty widział silnik krokowy i przepustnicę w dieslu? :roll: