Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie od jakiegoś czasu odczuwam podczas skręcania (nie ma znaczenia lewo czy w prawo) na kierownicy tak jakby "przeskok", żadnych oporów. Po prostu kręcę i nagle na rękach czuć tak jakby coś "przeskoczyło". Zauważyłem też, że objaw ten pojawia się w zależności od ustawienia kierownicy. Nie przeszkadza to w jeździe, auto jedzie jak po sznurku, luzów żadnych nie mam. Czasem też słychać "piśnięcie" podczas kręcenia. Dźwięk dochodzi spod osłony kolumny kierowniczej. Spotkaliście się z takimi objawami? Co to może być? Trochę to w kurza szczególnie ten dźwięk podczas skręcania jak w jakieś starej Nysie :D
Opublikowano
Przegub dobrze poskładany ? Auto nie miało strzała ?

Nic z tych rzeczy. Generalnie auto nie sprawia żadnych problemów podczas jazdy bardziej to odczucie jest trochę denerwujące jak trzeba manewrować na jakimś parkingu.

Opublikowano
Kiedyś też miałem taki przypadek, okazało się że kolumna kierownicza była niewłaściwie złożona i podczas skrętu było, jak to mawiają - słychać strzały :D Do tego uskok był wyczuwalny na kole kierownicy.
Opublikowano
Kiedyś też miałem taki przypadek, okazało się że kolumna kierownicza była niewłaściwie złożona i podczas skrętu było, jak to mawiają - słychać strzały :D Do tego uskok był wyczuwalny na kole kierownicy.

"strzałów" nie słyszę ale wyczuwam na kole kierowniczym. Robiłeś coś z tym? Jak ten efekt wyeliminować? Miałem demontowaną przekładnię i może coś mi mechanior źle poskładał. Ale właściwie przed demontażem też ten efekt występował.

Opublikowano
Wyglada na zuzycie przekladni i stad przeskok (mialem taki sam objaw, tyle ze w innym aucie -nic z tym nierobilem a potem sprzedalem auto)
Opublikowano
witam. własnie jestem na etapie szukania tego samego. Wczoraj rozebrałem te osłony pod kierownicą bo myślałem że to krzyżak, a to raczej ta przekładnia co tam jest poniżej kiery chociaż na 100% nie jestem pewny. Ale gdy odsunę kierownicę od deski maksymalnie to jest większy luz jak na maksa przybliżona to minimalny. Więc chyba jest to tam wybite. Jak poskładam zobaczę czy ta teoria się zgadza.
Opublikowano
To był inny samochód, była to tylko kwestia montażu, nie robiłem tego sam - poskładane w ramach przeglądu, zajęło im to kilkanaście minut.