Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

taka całoroczna jazda na klimatyzacji włączonej niczemu nie szkodzi poza zwiększonym zużyciem paliwa(szczególnie w okresie gdzie temp na tworze nie wymaga jej obecnosci ;p) , wbrew pozorom moze być dobra dla całego układu w mysl zasady co nie ruszane moze sie popsuć ;)

oczywiście sterownik klimy (sprężarki) nie odpali gdy na tworze temp bedzie zbyt niska -> tak aby nie uszkodzić układu

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Pomijasz jeden wazny czynnik. ... Stad nie kieruj sie pomiarem temperatury zewnetrznej a wewnetrznej....

Wiem, wiem. Podawałem temp. zewnętrzną bo auto stało w cieniu po całej nocy i pewnie mniej więcej wewn. temp. powinna być podobna do zewn.

Oczywiscie klima w zimie bedzie raczej dosc mocno chlodzic, bo cieple powietrze z zewnatrz nie nadejdzie a nie wiem czy w tym samochodzie jest mozliwosc jednoczesnego uzywania klimy i nagrzewnicy, byloby to kuriozum, i kompletna strata energii.

Jakoś to musi być rozwiązane bo tak jak pisałem wcześniej, czy zima czy lato jeździłem z włączoną klimą i było wszystko ok. Strata energii czy spalanie to inna sprawa, ale przynajmniej nie parowało :)

Jak chcesz zobaczyc, jak Ci klima dziala, to wlacz inpe i wejdz w modul jej sterowania, mozna tam na zywo zobaczyc wszystko.

Tak wlasnie zrobilem jak mi padla w tym roku i od razu wiedzialem, ze uciekl z niej caly cyznnik przez nieszczelnosc - cisnienie w ukladzie polecialo do zera.

Można to zrobić samemu po zakupie kabla, czy jest to tylko dla specjalistów? Widziałem ten kabel do inpy na allegro, ale czy warto go kupić i bawić samemu?

...w mysl zasady co nie ruszane moze sie popsuć ;)

Żonie czasami też ją muszę kilka razy tłumaczyć :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...w mysl zasady co nie ruszane moze sie popsuć ;)

Żonie czasami też ją muszę kilka razy tłumaczyć :)

:roll2: :clap:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie a powiedzcie mi taka rzecz, jest na zewnatrz 22 stopnie, ustawiam AUTO 30 stopni, wlaczam klimatyzacje i nie czuje cieplego, na niewielkich obrotach wlatuje dosc chlodne powietrze, wylacze klime i po chwili zaczyna ladowac gorace, czy tak powinno byc? Jak mam klimatyzacje wlaczona to musze dac 31-32 i wtedy grzeje, a nizej cos nie ma ochoty, raczej utrzymuje niskie obroty zeby nie schlodzic jeszcze bardziej zamiast podgrzac nieco :-)