Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od niedawna posiadam 318i z 2007 roku i potrzebuje pomocy bo samochód spala mi olej ok 1litra na 1000 km dodam ze nie mam wycieków a kompresja jest ok jeżdżę na oleju 5w40 castrol, separator wymieniłem ale nic nie pomogło dodam ze parę razy widziałem biały dymek na postoju z rury przez 3/4sekundy i podczas jazdy jest słyszalny gwizd potrzebuje pomocy samochód obecnie ma 154tys przebiegu Co może być tego przyczyna?
Opublikowano
A możecie mi powiedzieć ile ta przyjemność może kosztować i czy możliwe ze przy takim przebiegu mogły pójść pierścienie?
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeję temat tylko w wydaniu N43B20A (bo nie mogę znaleźć odpowiedniejszego, a chodzi o 318i). Jestem właśnie po drugim serwisie olejowym od chwili zakupu. Po kupnie wiadomo cały pakiet startowy, w tym zmieniłem olej, zrobiłem 13.000 km, zleciało 8 miesięcy, wymieniam olej i widzę, że ubyło mi 0.8 l oleju. Z poziomu max kontrolka zeszła do poziomu minimum. Chciałem jednak sprawdzić fizycznie (średnio ufam elektronicznemu ustrojstwu). Wyszło, że czujnik działa bez zarzutu. I teraz pytanie -> jest sens bawić się w naprawę tego i otwierać silnik? Na tle tego co czytam na forum to ubytek jest niemal mikroskopijny. Od wymiany do wymiany. Z drugiej strony wiadomo: nagar, katalizator itp. Kiedyś się czkawką odbije ubytek oleju nawet taki mały.

Samochód nie kopci, wydech czyściutki, nic nie poci się. Chodzi niczym nówka.

www.kancelariaturowski.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic ale na co? 0,8 litra na 13 tkm w benzynowym BMW to błąd statystyczny. Dwa pałowania na zimnym i silnik wciąga tyle oleju.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Nic ale na co? 0,8 litra na 13 tkm w benzynowym BMW to błąd statystyczny. Dwa pałowania na zimnym i silnik wciąga tyle oleju.

Podziękował za merytoryczną odpowiedź :)

www.kancelariaturowski.pl