Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziwna sprawa się dzieje parę razy już tak nawet dziś,

Zaświeca mi się kontrolka od oleju ale ta żółta a co jeszcze śmieszniejsze,

nie podczas jazdy, dziś odstawiam auto na parking, wyłączam zapłon i gaszę auto i nagle zapala się od razu z momentem wyłączenia żółta kontrolka oleju

już jak kluczyk jest wyjęty świeci jakiś czas, czy ktoś wie o co chodzi ?

Czy to o czymś mówi ?!

Pytam bo jak by się zapaliła podczas jazdy to bym rozumiał ze jest mało oleju, ale olej jest a ona się zapala jak wyłączam zapłon wiec tego nie rozumiem o co chodzi ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No u mnie też tak się dzieje (a raczej działo), jak mało oleju to zapala się po zgaszeniu auta i świeci ileś tam sekund, później gaśnie.

Wydaje mi się że to normalne, może zależnie od roku auta lub silnika zapala się inaczej, bo też widziałem u niektórych komunikat w czasie jazdy.

Opublikowano
no własnie tylko ze mam poziom oleju ponad polowe, no chyba ze mam coś pozatykane i wolno spływa do miski.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujniki poziomu oleju akurat w e39 padają bardzo szybko, działają tylko wyłącznie oryginały (ew hella) wiec prawdopodobnie twój zakończył żywot, stąd te fałszywe wskazania.
Opublikowano

dzięki shadow ( cień ) za odrobinę światła w tej sprawie :P

zmień nick na light bo z tego co widzę w większości spraw na forum promyk światła w ciemnych tunelach dla ludzi dajesz :D

Opublikowano

Tak do końca bym się nie zgodził że czujnik jest uszkodzony.

U mnie działa identycznie jak u Ciebie josz. Jak oleju jest tak pomiędzy 3/4 a połową kontrolka żółta się czasami zapali.

Jak doleje oleju tak trochę powyżej 3/4 i jest spokój. Zrób to samo ;-)

Opublikowano

Ciekawa sprawa, mi brakowało w silniku 3 litry oleju i nie miałam żółtej kontrolki o niskim stanie. Oczywiście od razu padło na czujnik, ale pod kompem nie wykazał elektrykowi żadnych błędów. To normalne?

Orientujecie się ile mniej więcej kosztuje ori?

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ori i zarazem jedyny dostępny który działa to coś z 800pln, więc wiesz :mrgreen:
Opublikowano

chyba rzeczywiście daje to kierowcy delikatnie znać o niskim poziomie oleju,

podczas jazdy się zapala pewnie jak już jest stan krytyczny,

Dolanie oleju wydaje się wyjaśniło sprawę..

ale po 1 dniu ciężko stwierdzić bo dziś tylko jechałem do pracy,

Jak będzie inaczej dam znać ale wydaje się ze własnie czujnik działa jak należy.