Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jeśli ktoś z Was ma taką umowę w języku polskim i niemieckim

(chodzi o to żeby pod jednym zdaniem po niemiecku było odrazu napisane po polsku)

Jeśli ktoś z Was taką posiada poproszę na mail: [email protected]

Z góry dziękuję

Wojtek

Opublikowano
Witam

(chodzi o to żeby pod jednym zdaniem po niemiecku było odrazu napisane po polsku)

Z góry dziękuję

Wojtek

a mam pytanie do czego to potrzebujesz?bo jesli zwozisz sobie auto z Niemiec i chcesz zaoszczedzic na tłumaczeniu umowy to nic ci to nie da bo frajerzy w urzedach i tak chca miec przetłumaczone "to co po nie naszemu",a po drugie możesz miec umowe tylko po polsku i wtedy jest git.pozdro

Opublikowano
Witam

Z góry dziękuję

Wojtek

a mam pytanie do czego to potrzebujesz?bo jesli zwozisz sobie auto z Niemiec i chcesz zaoszczedzic na tłumaczeniu umowy to nic ci to nie da bo frajerzy w urzedach i tak chca miec przetłumaczone "to co po nie naszemu",a po drugie możesz miec umowe tylko po polsku i wtedy jest git.pozdro

Zapewne koledze chodzilo o umowe polsko-niemiecka i taka mu wyslalem , nie ma zadnego problemu w urzedach , tlumaczysz tylko wymeldowanie.

Opublikowano
Oj zapewniam Cię że różne są urzędy i urzędnicy w nich pracujący......

Faktycznie w wiekszosci urzędów powinni taki dokument przyjąć bez problemów, ale może znaleść się urzędas który tego nie zaakceptuje, bo umowa została sporządzona w niemczech i On nie jest pewny czy to tłumaczenie na polski jest prawidłowe, chyba, że przy tej umowie polsko-niemieckiej jest stempel tłumacza przysięgłego tegoż jezyka.

tlumaczysz tylko wymeldowanie.
niestety nie. Niezależnie od tego z jakiego kraju sprowadzasz samochód trzeba przetłumaczyć jeszcze "dowód rejestracyjny", w niemczech tzw. brief, a to (zalerzy od tłumacza) może być pare stron.
a po drugie możesz miec umowe tylko po polsku i wtedy jest git.pozdro
Nie koniecznie, bo miejsce sporządzena umowy jest w miejscu zameldowania sprzedającego i muszi być sporządzona w języku urzędowym sprzedającego. Ale ja nie jestem prawnikem, więc mogę się mylić.
E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
a po drugie możesz miec umowe tylko po polsku i wtedy jest git.pozdro
Nie koniecznie, bo miejsce sporządzena umowy jest w miejscu zameldowania sprzedającego i muszi być sporządzona w języku urzędowym sprzedającego. Ale ja nie jestem prawnikem, więc mogę się mylić.

No sie mylisz ,autka woze juz 9 lat i od momentu wymogu tłumaczeń(bo nie zawsze tak bylo)robie wszystkie dokumenty które mozna po polsku i podaj mi prosze przepis ktory tego zabrania :mrgreen:

Opublikowano

Mecik napisał:

No sie mylisz ,autka woze juz 9 lat i od momentu wymogu tłumaczeń(bo nie zawsze tak bylo)robie wszystkie dokumenty które mozna po polsku i podaj mi prosze przepis ktory tego zabrania

Jak już pisałem nie jestem prawnikiem a tym bardziej urzędasem, żeby Ci podawać akta prawne które się tego tyczą, ale być może konstytucja tego zabrania. Bo np. masz umowę kupna-sprzedarzy niemieckiego samochodu po POLSKU i "niemiecki" podpis sprzedającego :norty: , w takim razie ten niemiec nie był świadomy co podpisuje, chyba że zna polski.

Nie jestem tego na 100% pewny ale umowa sprzedarzy powinna być w języku sprzedającego.

P.S. Ale jeśli do tej pory nie miałeś z tym problemu - to tak trzymać :cool2:

Nie uważam, że robisz źle, ale jak jakiś urzędnik odmówi Ci przyjęcia papierów to się nie zdziw.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
Moge ułatwić zobywanie tej umowy innym zainteresowanym.Oto link do tej umowy http://witka.net/kaufvertrag.pdf wystarczy wydrukować.Pozdrowionka.

Zapodaj link Adminowi aby mogl umieścić w przydatnych linkach, bo wątek w koncu zginie na kolejnych stronach :wink:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Bardzo bym prosił o pzysłanie mi umowy kupna-sprzedarzy polsko-miemiecką.To jest mój email:[email protected]

Jest cos takiego na forum... w dziale "Przydatne linki". :mrgreen:

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

• 4 miesiące temu...