Skocz do zawartości

Nasze dziurawe drogi i cos pado w zawieszeniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio zauwazylem ze moje autko zaczyna cos sciagac dziwnie w lewo. Po przyjzeniu sie z zewnatrz widac ze cos jest z tylnim prawym zawieszeniem, zreszta cale auto widac ze jest przekzywione jak stoi. Kolo z prawej chowa mi sie okolo 1 cm w nadkole na postoju, a z lewej (normalnie) jest jakies 3 cm do nadkola wolnego miejsca. W tych sprawach jestem w zasadzie laikiem ale podejzewam ze albo amorek, albo sprezyna (znajomy mi powiedzial ze mogla peknac). Dzis se kolko zdejme i zobacze czy widac cos tam (bede wogole widzial sprezyne ??). Pytanie moje takie. Jakie sa mniej wiecej ceny amorkow i sprezyn do E36 ? I czy przy takim przekrzywieniu auta na postoju to bardziej sprezyna (czy amorek, ale on to chyba by nie wplywal na takie wygibasy).
Opublikowano
najszybciej to wywaliły ci gumy w zawieszeniu z tej strony gdzie stoi krzywo,wejdz pod auto breszka w reke i ruszasz wachaczem w miejscach gdzie sa tuleje(z przodu,z tyłu,okularki-jak wejdziesz pod auto to skumasz o czym pisze)jak jest walnieta to bedziesz to widział.pozdro
Opublikowano

No fajnie dzis w koncu se sprawdzilem ta sprezynke i co, no zdjelem kolo patrze sprezyna niby cala, ale cos taka niesymetryczna z gora i dolem, przygladam sie a tam wisi cos takiego jak na zdjeciu :), slicznie se pekla przy koncu i jeszcze ten kawal ze mna jezdzil. No ale tak zabawnie to nie jest bo patrzylem na ceny sprezynek :(

A tu problem ze jestem bardzo ograniczony finansowo. Czy polecicie jakis tanie a dobry model sprezyn na tyl do E36 coupe? Co sądzicie o montażu używanych sprężynek?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bodziotxzdjecia.webpark.pl/sprezyna.jpg

Opublikowano
Jakiś tydzień temu wymianiałem też spręzynki ,pekły obydwie dokładnie w tym samym miejscu co u Ciebie :twisted: ja ma zawieszenie m technik i nowe spręzyny to dość spory wydatek kupiłem używki za 180zł wymiana bezproblemowa.
Opublikowano
Mi pękła sprężyna z tyłu z prawej strony i w tym samym miejscu co tobie. Jak wymieniac to juz z obu stron i raczej nowe. Kupilem kagera po 180zł/szt. i mam spokoj. Jedyny minus to ze tyl auta podniosł sie troche do gory i jest troche miękka.
Opublikowano

Mi też pękły w 319I z 92 roku i obydwie w tym samym miejscu tak jak na zdjęciu. Kupiłem z 320i z 97 roku uzywane na allegro za ok 190zl. Wyglądają jak nowe. Moje były pordzewiałe.

Przy oakzji. JAk będziesz wymieniał, wystarczy odkręcić amorytzatory. Najlepiej mieć drugą osobę do pomocy, żeby stanęła na bębnie. Wtedy ładnie Ci się wachacz odegnie i wyjmiesz a potem włożysz sprężynkę. Ja sobie jeszcze popsykałem wd40 ta metalową końcówkę przymocowaną do karoserii, żeby mi lepiej guma się wślizgnęła.

Opublikowano

Witam

Pozwólcie, że dołącze się do tego wątku, bo chyba mam podobny problem. Od jakiegoś czasu siedzi mi lewa tylna strona - dość mocno, różnica widoczna jest gołym okiem, poza tym przy obciążeniu opona obciera o nadkole na (na wybojach). Najprawdopodobniejszą moim zdaniem przyczynę - pękniętą sprężynę chyba wykluczyłem - zmieniłem sprężyny miejscami i jest to samo , sprężyna która prawą stronę trzymała równo, po lewej się zgniotła, a ta która po lewej była wygnieciona z prawej stoi równo. Zmieniłem też amory. Z tego co czytałem na forum może to być przyczyna zużytej tulei wachacza, a czy może to mieć coś wspólnego ze stabilizatorem (nie wiem czy powinien on być symetryczny - u mnie lewa i prawa końcówka - do których przykręcone są łączniki, są jakby inaczej wyprofilowane). Może ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie co sprawdzać i na co zwrócić uwagę? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam i przepraszam za długi i laicki opis (jestem muzykiem)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Mam pytanie jaki kolor paska na sprezynach (co oznacza twardosc) zalecacie do 318 IS na tyl? Poprzednio mialem jakies z bialymi plamkami. I co sadzicie o czym takim jeden mechanik (chyba cfaniak ) powiedzial mi ze jak bede wymienial sprezyny z tyłu to musze zrobic geometrie czy tam zbieznosc i ze to okolo 180 zł z zalozeniem. Czy to prawda? Bo moge je zalozyc u mechanika u siebie za 40 zł.
Opublikowano
a w e39 tez te tuleje wachacza mogly siasc? bo sprezyny cale a auto o jakies 0,5 cm czasme o 1 cm siedzi nizej z prawej tylnej storny?
Opublikowano

Witam

Mam jeszcze jedno pytanie, może troche naiwne

W jaki sposób sprawdzić tuleje wachacza - na oko nie wyglądają na zużyte, mechanik też mówi, że wyglądają ok? Spróbowałem jeszcze jednej rzeczy - zamieniłem przednie sprężyny miejscami (bo czytałem, że też może mieć wpływ), a tył jak siedział, tak siedzi. Nie działa mi też ręczny na lewe tylne koło (czyli ta strona , która siedzi) - może to ma jakiś związek?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie sugestie

Opublikowano
Czy sprezyny tylnie do E36 od sedana są takie same jak do Coupe? Mam dostep do sprezynek od sedana i nie wiem czy beda pasowały do mojej Coupe.
Opublikowano

Kurcze próbowałem podnieść tył autka na lewarku lecz nie udało mi się (stanąłem niestety w dołku) buda się podniosła lecz koło zostawało nadal przy podłożu.

No i w związku z tym zaistniał problem :cry2: przy jeździe obciążonym autem coś stuka mi z tej strony co podnosiłem i tak jakby auto tą stroną siadło. Co jest? :modlitwa:

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

Moje typowania to tuleja tylnego wachacza ta przy progu. Ale czy mogła by się uszkodzić w taki sposób jak pisałem wyżej? Na oko i na szarpanie łomem wydaje się ona ok.

Inne typowanie to amorek który może zamocno rozciągnęło i coś mu niepodpasiło to gimnastykowanie :lol:

Nie mam pojęcia co jest. Doradźcie

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam panow w forum po malej przerwie ,znowu mi sie udalo wejsc w neta bo wtym kraju to jak u nas 10lat temu,ale do rzeczy - najlepsza metoda na tuleje to uniesc troche kolo na lewarku i przywalic z kopa w kolo na wysokosci progu jak uslyszycie stuk metalu o metal to macie to do wymiany .pozdro