Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdarzyła mi się przykra sprawa - kamień uderzył w szybę i poszła pajęczynka, na tyle duża, że kwalifikuje szybę tylko na wymianę.

I teraz moje pytanie: czy ktoś z Was to przerabiał - czy różnica kosztu ASO/nieASO jest duża ? Jak może taki koszt się kształtować ? Gdzieś słyszałem, że wymianą na Pilkingtona w lepszej firmie to koszt ok. 1500 zł.

Porobiłem zdjęcia, by w przyszłości, przy sprzedaży pokazać, że to rzeczywiście była tylko szyba. Coś jeszcze powinienem zrobić ?

Czy są jakieś argumenty za tym, by robić to w ASO ? Gwarancja na samochód jest zdaje się 2 letnia ? To kończy mi się za miesiąc.

Opublikowano
Ja robiłem w nordglass z ac w f10.Koszt szyba plus robocizna ok 1600-szyba ze znaczkiem Bmw.Rozwazalem ASO,ale moim zdaniem lepiej udać się do firmy,która się w tym specjalizuje.Wyszło super,bez uszkodzeń i szumów
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... ja osobiscie wymianielem szybe w Nordglass 900 zl w f10, znajomy w serii 3 f30 850 zl. Jesli chcesz miec orginal to kup przez internet nowa orginalna szybe i dac do zamontowania np. do nordglass wyjdzie jakies 2 tys.zl

nowa szyba do f 30 http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7258072-prz-szyba-ziel-z-czujn-deszczu-hud/i54108/kL/sN/r2012/m05

Opublikowano
Hmm.. a czym w się w sumie różni oryginał od nieoryginału ? I czy do czujnika deszczu szyba musi być jakaś specjalna ?
Opublikowano
Wymiana na Pilkingtona w Białymstoku to 980 zł - szyba będzie bez loga BMW (by było logo wystarczy dopłacić 1000 zł) - porobiłem zdjęcia, że to było tylko pęknięcie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja za szybę do F30 ale pod HUDa płaciłem niecałe 1500 zł brutto w ASO. Zwykła po dobrych zniżkach kosztuje pewnie około 1200 zł brutto. Nie wiem czy warto montować bez znaczka BMW za 800-900 zł, nawet dobrą szybę firmową, bo potem przy sprzedaży jest marudzenie i trzeba z auta opuścić 2 tys zł żeby sprzedać.
Opublikowano
Pod HUD'a jest droższa 35 zł - sprawdzałem. Popatrzyłem - jest to ta sama szyba co z ASO, a znaczek BMW jest jakby zasłonięty znaczkiem Pilkingtona (bo BMW stosuje właśnie te szyby). Porobiłem zdjęcia z każdej strony, że samochód cały, tylko szyba pęknięta. Jak ktoś chciałby marudzić, to powie, że szyba ze złego rocznika. Jakby nie było operację mam za sobą.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

I mi sie przytrafiło. Kamień w szybę, pajeczynka i pęknięcie na 1/4 długości. Póki co próbuje z autoszyba. Dzisiaj zgłosiłem wraz z obszerna specyfikacja z serwisu i zobaczymy czy znajda zamiennik czy bedą kleić oryginał w ASO.

Edit: decyzje maja podjąć do poniedziałku wiec zbytnio im sie nie spieszy. Mam za to do Was pytanie: czy wymiana na pilinktona poza ASO skutkuje utrata gwarancji? I jezeli tak to na co konkretnie? Mam czujnik deszczu, zmierzchu, asystenta świateł, navi, HUD..

Opublikowano
I mi się przytrafiło trafienie kamieniem w szybę. Huk był taki że myślałem że ktoś strzela... :silenced: Ale szyba cała. Zjechałem na parking i znalazłem miejsce uderzenia. Przy samej krawędzi jest biała ryska 1mm x 0.5mm nawet bez wglębienia. Podjechałem do serwisu BMW w Insbruck'u, zdałem relacje, przejrzeli/prześwietlili szybę dokładnie i nie ma nawet mikropęknięć. Wytrzymała jakaś czy miejsce uderzenia przy krawędzi sprawiło że bez zniszczeń :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano
Ja bym na Twoim miejscu zakleił miejsce uderzenia jakąś taśmą bezbarwną i podjechał po urlopie do warsztatu, który się zajmuje szybami. Niewykluczone, że za chwilę zacznie się pojawiać rysa. Zaklejenie spowoduje, że w przypadku naprawy miejscowej ślad będzie mniej widoczny (brud).
Opublikowano

Zamierzam tak zrobic w PL na wszelki wypadek pomimo że ASO BMW w Insbrucku twierdziło że nic z tego nie będzie.

W sumie mialem sporo szczęścia. Jechałem na urlop i gdyby poszla mi szyba w drodze miałbym pewnie wyjęte z 2 dni.

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Opublikowano
I mi sie przytrafiło. Kamień w szybę, pajeczynka i pęknięcie na 1/4 długości. Póki co próbuje z autoszyba. Dzisiaj zgłosiłem wraz z obszerna specyfikacja z serwisu i zobaczymy czy znajda zamiennik czy bedą kleić oryginał w ASO.

Edit: decyzje maja podjąć do poniedziałku wiec zbytnio im sie nie spieszy. Mam za to do Was pytanie: czy wymiana na pilinktona poza ASO skutkuje utrata gwarancji? I jezeli tak to na co konkretnie? Mam czujnik deszczu, zmierzchu, asystenta świateł, navi, HUD..

tylko nie jedź z szyba do Inchcape!! Nie umieją poprawnie wymienić szyby.

Opublikowano
Moim zdaniem najlepiej wymienić na szybę ORI BMW w profesjonalnej firmie zewnętrznej, która robi tylko szyby. Z tego co pisze kolega JacoFK to raczej wymiana nie będzie potrzebna, wystarczy zabezpieczyć to miejsce uderzenia. No chyba że zacznie się za chwilę robić rysa.
Opublikowano
Byłem dziś w Bawarii. Nie warto nic z tym robić. Rysa powierzchniowa bez wgłębienia. Czymś to przetarli i jakby co to się oczywiście zgłoszę na dalsze kroki z wymianą włączenie jeśli zajdzie taka potrzeba.

Opublikowano
U mnie już dwie wymieniali w Inchcape i zawsze było ok.

miałem na myśli inchcape we wroclawiu. wymienili mi szybe, a potem w drugim salonie jeszcze raz wymieniali, bo inchcape spartolil wszystko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To w Warszawie nie było takich problemów, za każdym razem wszystko idealnie - a mocno zwracam uwagę na szczegóły.
Opublikowano

Nie, no naprawdę wymiana szyby w F30 to nie jest żadne rocket technology.

Szyba ori kosztuje ok. 800-1000 zł więcej, więc sam musisz podjąć decyzję. Mi było po prostu szkoda kasy - szyba dokładnie to sama.

Opublikowano
Moja już na pewno wklejona. Najwyżej będą poprawiać do skutku - przecież będzie gwarancja. Jutro odbieram to zobaczę a w piątek długa trasa wiec będzie pierwszy test.