Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

kupilem sobie boomboxa jvc rv-s1 radio wedlug instrukcji pobiera 35w z gniazda 220v, moge je zasilic 10 bateriami R14

pytanie moje majac ten parametr na ile starcza akumulatorki o pojemniosci 3000mah.

moze mi to ktos obliczyc bo mi wychodzi ze 1 godzine. pozdr

Opublikowano

Witaj.

Jesli radio jest zasilane napieciem stalym rownym 12V, to przy 35W mocy ciaglej bedzie bralo 2,91A.

W takim wypadku radio w godzine pobierze 2,91Ah, czyli tyle ile pojemnosci maja akumulatorki.

Musisz jedynie brac poprawke na fakt, iz akumulatorki nigdy nie oddadza 100% pojemnosci.

Przy polowie rozladowania beda juz mialy nizsze napiecie robocze.

Nie wiem czy radio ma zabezpieczenie przed calkowitym rozladowaniem akumulatorkow, ale jesli tak, to oczekiwlabym, ze po max 45 minutach sie wylaczy.

Pozdrawiam,

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

dzieki tez tak myslalem jeszcze jedno pytanie, mam w piwnicy stary akumulator od auta radio zasilic mozna bateriami 12-15v jezeli akumulator podlacze w miejsce bateri nie stanie sie nic, radio wezmie tylko tyle pradu ile potrzebuje chodzi o ten amperarz bo 3ah a 50ah to jest troche roznicy.

pozdr

Opublikowano
Nic sie nie stanie, mozesz go zasilac bezposrednio z akumulatora.
Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(