Skocz do zawartości

Swiece zaplonowe NGK z Allegro... czy macie z nimi problemy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wymienilem ostatnio swiece zaplonowe (E39 520i M52). Samochod nabylem dosc niedawno wiec dla pewnosci wymienilem swiece (i nie tylko ale nie wazne). Po wymianie swiec silnik nie chodzi zbyt plynnie na wolnych obrotach - co jakis czas dziwnie przerywa/szarpie - nie wiem jak to dokladnie opisac nie jest to powazne przerywanie w podawaniu iskry ale cos jest nie tak... Moj mechanik przestrzegal mnie, ze jak przejade na nich 5000 km to bedzie i tak dobrze... (podobno pochodza z jakiejs rumunskiej fabryki). Znam te rozne przypowiastni ze fabraku tu, fabryka tam... nie bardzo w to wierze bo dobre firmy bdaja o jakosc wszedzie. Faktem jest - cos z nimi nie jest w porzadku. W weekend wymiana na oryginaly... mam nadzieje ze objawy znikna.

Napiszcie jesli dotknelo Was to samo... czyzby znow sprawdzila sie zasada ze jak chcesz zaoszczedzic to stracisz podwojnie... ?

Pozdawiam,

Artur
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwne, to tak, jakbyś kupił BMW z Allegro... ma być gorsze?

Myślę, że NGK i NGK z Allegro to to samo. Możliwe, że skurat trafiłeś na wadliwy egzemplarz lub przy nowych świecach wyszło, że kończy się któraś cewka, a może po prostu nie została dobrze przykręcona (cewka), łącznik między cewką a świecą ma przebicia?

Sprawdź to.

Kai
Opublikowano

po przez przywolanie Allegro mialem na mysli niska cene (9 PLN sztuka) - cena chyba nie do uzyskania w zadnym konwencjonalnym sklepie... sprawdze to ale dzis na wszelki wypadek kupie juz w "normalnym" sklepie

Pzdr,

Artur
Opublikowano
ja od zawsze kupowalem swiece na allegro - domninik502 ma super ceny i towar na pewno jest oryginlany.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

swiece sa tutaj :http://www.allegro.pl/item92303115_swiece_ngk_bkr6ek_v_line_20_bmw_najtaniej_.html

dzis kupilem nowy oryginalne - zobaczymy po wymianie. Napisze czy objawy ustapily - mam nadzieje, ze tak.

Pozdrawiam,

Artur
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
NGK to jest po pierwsze [bAD] a nie świece. Tego się trzymaj a będzie lepiej!!!

Ooooo, powiem Ci, że pierwszy raz słyszę taką opinię... Przeważnie spece twierdzą, że NGK biją na głowę Bosch'e. Do LPG zalecane są praktycznie tylko NGK.

Czym możesz poprzeć swoje zdanie?

Kai
Opublikowano

Ooooo, powiem Ci, że pierwszy raz słyszę taką opinię... Przeważnie spece twierdzą, że NGK biją na głowę Bosch'e. Do LPG zalecane są praktycznie tylko NGK.

Czym możesz poprzeć swoje zdanie?

Podepnę się pod pytanie :D, z własnego doświadczenia do BMW - NGK, mam na Allegro pewnego sprzedawcę i cena :cool2: .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

można się spierać o to które oleje czy opony są lepsze czy gorsze, ale dominacja świec zapłonowych NGK i najwyższa jakość jest nie do podważenia...

pzdr

Opublikowano

Witam,

I wszystko sie wyjasnilo... pojechalem dzis na wymiane swiec do ASO. Okazalo sie, ze moj mechanik nie dokrecil swiec tak jak nalezy. Podobno czesc swiec mozna bylo odkrecic recznie :mad2: :duh: To powodowalo pewnie nierowna prace na wolnych obrotach (czesc cisnienia pewnie uciekala bokiem). W zwiazku z tym, ze mialem juz kupione inne swiece zalozylem te inne (tym razem oryginalne) ale zakladam, ze na tych poprzednich (NGK z Allegro) tez byloby ok.

Pozdrawiam,

Artur
Opublikowano

też kupiłem na allegro

i mam problem ponieważ są takie objawy jak piszecie: szarpie syrzel adelikatnie w wydech itp.

jak ma być mierzony odstęp elektrod szczelinomierzem :?: rys.1 :?: czy rys. 2 :?:

i ile ma mieć ten odstęp bo na opakowaniu było 0,8mm

HELP

http://img146.imageshack.us/img146/2808/swieceodstep2jo.png

oczywiście to jest niby widok od góry

Opublikowano

właśnie dzisiaj przed chwileczką wpadła mi w dłonie nóweczka odryginał,

po sprawdzemiu i porównaniu wyszło ż ete z allegro to podróbki

róznice:

-izolator wewnętrzny w oryginale jest wyższy, i żyła gorąca(środkowa elektroda) jest wyższa

-elektrody boczne (dwie) wykończone duużo lepiej w oryginale

-wytłoczona nazwa na obudowie świecy "NGK///" jest w podróbce większą trzcionką bita

-nadruk na izolatorze "NGK" i "BRKEK" jest bardziej odsunięty od metalowego uchwytu na klucz w podróbce

-podróbka jest wyzsza/dłuższa

-wysokość elektrod tych dwóch w podróbce jest wyższa i bardziej równoległa do środkowej elektrody w podróbce

- elektrody boczne są kiepsko przygięte ( każda ma inną odległość)

-elektrody boczne są cieńsze w podróbce

opakowanie jest prawie identyczne z tym wyjątkiem że oryginał ma znaki szczególne widoczne po otworzeniu na tych otwieranych listkach "nie mylić z logiem/znakiem japońskim bo potróbki też to mają

a sprzedawca z allegro to: " firma0 "

nie polecam Mad

jeszcze wyczytałem że jest baaaardzo duuuzo podróbek firmy BOSCH