Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Dzisiaj zapaliła mi się żółta kontrolka płynu chłodzącego. Wcześniej jakieś pół roku temu, też tak miałem i obudowa pękła od termostatu głównego. Od tamtej pory po wymianie termostatu i odpowietrzeniu układu spokój, ale dzisiaj z rana znowu problem powrócił. Wczoraj jak pojechałem w trasę 40 km to nie świeciło się nic, dopiero zaczęło dzisiaj się świecił po przejechaniu 5 km. Ostatnio (2 miesiące temu) zmieniałem panel klimatyzacji na lift, a miałem przed lift, ma to może jakiś związek np. z nagrzewnicą, elektryczną pompą wody i to, że się ta kontrolka zaświeciła ? Wczoraj również rozbierałem plastiki w środku od schowków pod klimą oraz od ręcznego bo je lakierowałem, wszystko podłączyłem każdy przewód, ale to chyba odpada bo sprawdzałem i wszystkie przyciski funkcjonują i to chyba żadnego związku nie ma. U mojej dziewczyny podjazd jest źle nachylony, zahaczam zawieszeniem o niego (obniżone zawieszenie jest), są tam jakieś czujniku, urządzenia, rury od układu chłodzenia które mogły się uszkodzić ?

Edytowane przez morarz
Opublikowano

1. Popraw tytuł wątku ,powinien być widać jakie to auto.

2.Jaki masz poziom płynu .

3.Sprawdzić czy Ci nie ubywa

4.W testach sprawdzić temperaturę .

5.Sprawdzić czy jest przelew w zbiorniczku

6.Sprawdzić czy wentylator chłodnicy się załącza kiedy trzeba.

7. i się z tym pośpiesz bo jak masz nie wydolny układ chłodzenie to w upały może Cię uziemić.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
płyn cały spierdzielił gdzieś w okolicy termostatu głównego, nic nie ma w korku, wszystko jest mokre pod spodem znowu! Sprawdziłem okiem stan termostatu i wygląda ok, nie tak jak kiedyś popękany. Dziś jadę do mechanika tego co to robił. Mam nadzieję, że jak to wina termostatu to na gwarancję go można wysłać chyba. Masakra z tym układem chłodzenia jest. Jeżeli to znowu termostat główny to jakiej firmy kupić ??
Opublikowano

Na moje oko czujnik poziomu płynu chłodzącego jest czujnikiem kontaktronowym.

Żeby taki czujnik zainicjować potrzebny jest magnes i prawdopodobnie w zbiorniku wyrównawczym jest zamontowany pływak z magnesem.

Przypuszczam, że spadł Ci poziom płynu poniżej minimum i pływak z magnesem się zawiesił.

Kolejne opcje to uszkodzony czujnik lub wiązka idąca z czujnika.

Tak moja teoria.

Opublikowano
Na moje oko czujnik poziomu płynu chłodzącego jest czujnikiem kontaktronowym.

Żeby taki czujnik zainicjować potrzebny jest magnes i prawdopodobnie w zbiorniku wyrównawczym jest zamontowany pływak z magnesem.

Przypuszczam, że spadł Ci poziom płynu poniżej minimum i pływak z magnesem się zawiesił.

Kolejne opcje to uszkodzony czujnik lub wiązka idąca z czujnika.

Tak moja teoria.

U mnie cały płyn sie wylał stąd mokry cały spód i okolice w silniku, pływak jest na samym dole. Pewnie znowu te termostat główny padł, ale to dziwne jest, nie gazuje go na zimnym, jednego dnia wszystko ok działa, drugiego dnia padł. Coś tu jest podejrzane.

Opublikowano

No to przynajmniej wiadomo dlaczego się zapaliła kontrolka.

Napraw miejsce wycieku, uzupełnij płyn i tyle.

Napisz co to za termostat i jakiego producenta, to ktoś odpowie co nim myśli.

Opublikowano
Jeśli chodzi Ci o markę termostatu to tylko ORI. NIe jest wiele droższy od zamienników. Dodam od siebie, że miałem podobne przygody. Na początku wymieniłem termostat, dalej ciekło. Okazało się, że to pompa wody puszcza, po zdemontowaniu wirnik miał spory luz.
Sprzedam:
Opublikowano
U mnie z tego co zauważyłem tym razem przeciekał termostat EGR, wyjąłem go, rozkręciłem i ponownie szczelnie złożyłem i jak na razie płynu nie ubywało, za jakieś 2 godziny będę mógł potwierdzić tą wersję.
Opublikowano
Dzisiaj przejechałem około 100 km i jak na razie pływak na swoim miejscu, temperatura silnika w pionie, klimatyzacja działa ok to chyba nie jest zapowietrzona, jak sprawdzić najlepiej czy układ chłodniczy jest zapowietrzony czy nie ?