Skocz do zawartości

e39 530d samodzielna wymiana klocków i napinacza warto ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, klocki na przodzie mi się skończyły, czy warto spróbować wymienić je samemu ? Jak bardzo to skomplikowane ? Da radę zwykłymi obcęgami wepchnąć tłoczek spowrotem żeby zmieścił się nowy klocek z grubą okładziną ?

A jak sprawa ma się z napinaczem ? Bez kanału pewnie ani rusz ..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Klocki wymienisz bez problemu sam, wciśniesz tłoczek nawet za pomocą trzonków 2 młotków, ważne żeby prochownika nie uszkodzić.

Napinacz zrobisz bez kanału, prosta sprawa, tylko dojście trochę kiepskie, ja ściągałem wisko i obudowę chłodnicy.

Opublikowano
Należy dodać, że żeby ściągnąć visko należy zaopatrzyć się w 2 klucze 32(?) z czego jeden trzeba szlifować, oraz to, że visko jest na lewym gwincie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No racja, z wiskiem nie jest łatwo ;)

Ale da się zrobić, u mnie na nowej pompie wody jest już miejsce na normalny klucz, także teraz mam idealne dojście. :mrgreen:

Opublikowano
Wisko może odkręcić także biorą długi majzel i pobijać nakrętke na brzegu w kierunku odkręcania.i obracać do okoła a potem młotk klucz i powinno puścić.
Opublikowano

włozyć w miare długi klucz 32, zaopatrzyć się w młot 5kg i energicznie przyłożyć ze 2 razy i puści.

Przyłożyć oczywisce w bok klucza, a nie od góry :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To stąd te wszystkie połamane osłonki wisko w M57 :mrgreen:

Moja jest cała :mrgreen:

A wisko i pompe miałem oryginalną, w zeszłym roku wymieniałem sam :mrgreen:

Ogólnie układ chłodzenia w M57 wg moich obserwacji jest trwały, znajomi którzy mają ten silnik nie mieli z tym problemu, ja także nie narzekam :wink:

Opublikowano

Potwierdzam, trzeba tylko kontrolować, zeby obie chłodnice (wody i klimy) nie były zabite syfem a bedzie :cool2:

Ale to już totalny offtop