Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam was;] opisze wszystko krok po kroku ;] a wiec , jakiś czas temu pękła mi chłodnica , kupiłem nowa nissensa , mój mechanik ja założył itd , ale zauważyliśmy ze woda sączy się korkiem [200] po przejechaniu jakichś 10-20 km . wiec zaczęliśmy sprawdzać dokładnie cały układ chłodzenia i padło na termostat który się nie otwierał [ dolny waz cały czas zimny] po wymianie nastąpiła nagła poprawa , węże można już nadusić lecz maja swój opór oczywiście , korek 200 zamieniliśmy na 140 bo ten 200 to była jakaś podróba totalna . a teraz moje pytania i spostrzeżenia

dolny waz po mniej więcej jakim czasie powinien się zrobić ciepły ? u mnie po około 4-7km

po dłuższej jeździe zauważam malutkie kropelki płynu na filtrze powietrza

jeżeli uszczelka i głowica jest na 100 % sprawna , co może być przyczyna tego ciśnienia ?

bardzo prosze was o opinie , sugestie , podpowiedzi , cokolwiek żeby rozwiązać ten problem , bo już się psychicznie wykańczam i kończą mi się pomysły :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Leci Ci gdzieś na wężach.Płyn leci na pasek, a ten go rozrzuca. Spróbuj dokręcić opaski tylko z czuciem :wink:
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

okej za chwile pójdę zobaczyć i dam znać ;] a możne ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć , co mam sprawdzić i jak zlokalizować przyczynę takiego ciśnienia ;/ w poprzednim poscie wszystko opisalem

proszę o pomoc i podpowiedzi bo nam się już pomysły skończyły ;[

wszystko jest ładnie dokręcone ;/

Opublikowano

dolny wąż robi sie ciepły jak otworzy się termostat i ciepły płyn pójdzie na chłodnice wody na cały obie.

W mojej 320i też wąż robi sie ciepły po ok 4-5km i od razu mówi nie polecam termostatów poniżej 90C ja mam ja mam 87C i nie dobija do pionu układ juz z 10 razy był odpowietrzany staje 1 milimetr przed pionem i stoi

Opublikowano

ja kupiłem katalogowo do m52 czyli na 92c dziś zrobiłem autem jakieś 12 km i płynu nie ubyło , czyli 4 kreski poniżej znacznika , podpowie ktoś co jeszcze mógłbym zdiagnozować ?

chciałbym jeszcze dodać ze wymieniony został cały płyn na nowy , bynajmniej mój mechanik starał się jak najbardziej usunąć stary plyn.

twardość węzy mam podobna jak mój brat w m50

Opublikowano

Kolego o ile pamiętam to w 320i korek powinien być 2bary a nie 1,4

trzeba to zmienić

możliwe,że te kropelki to spod korka lecą

2 bary to dość spore ciśnienie i węże są dość twarde

płynu powinno być połowę zbiorniczka na zimnym

Opublikowano
140 mam tymczasowo gdyż 200 zamówiłem i czekam bo ten 200 chyba mialem zepsuty , i znikly kropelki z obudowy filtra , bardzo mnie dziwi to ze niby wszystko jest juz suchutkie a wody ubywa...
Opublikowano

Węże mają być twarde. Nie mają twardnieć momentalnie po zapaleniu silnika bo to oznacza przedmuchy do układu chłodzenia.

Co do wycieku to niestety musisz szukać z kanału z góry, wszystkie osłony trzeba ściągnąć. Zobacz sobie wszystkie krućce wychodzące z silnika czy nie są zapocone. Czasami jest tak, że opaska jest dokręcona, ale leci z węża na jej łączeniu. W miejscu styku węża z opaską może powstać małe pęknięcie niewidoczne na pierwszy rzut oka. Wyciek pojawia się na gorącym silniku i jak jest ciśnienie w układzie.

Opublikowano
tak jak koledzy wyzej, obczaj wszystkie laczenia, sprawdzaj na rozgrzanym silniku wtedy cisnienie jest wieksze, u kumpla byl podobny przypadek jak byl zimny bylo ok jak sie rozgrzal wywalalo spod zbiorniczka wyrownawczego, jesli Ci sie grzeje czy cos to sprawdz wiskoze moze to byc przyczyna ze nie daje juz rady schlodzic i wtedy robi sie nieco wieksze cisnienie. pozdrawiam
Opublikowano

węzę się robią twarde jak przejadę tak z 20 km , ale wszystko nagle ostało , mam takie same jak u brachola twarde ale da się nadusić , woda nie ucieka już , dolewałem dolewałem i stoi teraz ;] myślę ze była troszkę złe odpowietrzona i jak dolewałem płynu to wywalało to powietrze aż się uzupełniło płynem ;] teraz od trzech dni nie ubyło ani kropeczki;] czy to mogło być to co mi powiecie ;p a czy mogę sobie śmigać na korku 140 czy muszę 200 założyć ;p

nawet nie wiecie jak się ciesze ze po miesiącu walki i wywalaniu kasy w końcu mogę sobie pojeździć swoim BMW :D :D :D :D