Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupilem betke w polsce na polskich blachach. Wiem ze ubezpieczenie przechodzi na mnie. Moje pytanie brzmi : Czy moge jezdzic na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela nie przepisujac go na mnie ale posiadajac umowe kupno/sprzedaz? Dzwonilem do ubezpieczalni i chlopak na infolini powiedzial mi ze jezeli bede posiadal przy sobie te ubezpieczenie oraz umowe kupno/sprzedaz to ,,kumaty'' Policjant nie powinien sie przyczepic. Wiec jak to jest? Przeciez na tym ubezpiczeniu sa dane poprzedniego wlasciciela oraz numery blach z poprzedneigo wlasciciela? Wiec jak moge jezdzic bez przepisywania ?

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
Taki ze ta ubezpieczalnia UNIQA ma bardzo malo oddzialow i najblizsza siedziba jest paredziesiat km od mojego miejsca zamiszkania ( a mieszkam w Warszawie ) a nie bardzo mam czas jak tam do 18 czynne.
. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano

Jak nie zgłosisz że rezygnujesz z tego ubezpieczenia i tej firmy,firma uzna że kontynujesz ubezpieczenie i nawet jak ubezpieczysz gdzieś indziej i nie napiszesz rezygnacji zapłacisz karę za nie opłacenie u nich,

jeśli dobrze pamiętam fakt o kupnie musisz zgłosić do ubezpieczalni w terminie 30 lub 14 dni roboczych i zdecydować czy kontynujesz czy nie.

Opublikowano

jeśli dobrze pamiętam fakt o kupnie musisz zgłosić do ubezpieczalni w terminie 30 lub 14 dni roboczych i zdecydować czy kontynujesz czy nie.

Z tego co ja wiem, to kolega dobrze mowi. masz 30 dni na to, zeby przerejestrowac auto i zglosic ubezpieczycielowi, ze jestes nowym wlascicielem, ale nie jestem do konca pewien.

Jak przerejestrujesz auto, to w dowodzie bedziesz mial swoje dane i nowy numer rejestracyjny (zazwyczaj), a na ubezpieczeniu beda dane poprzedniego wlasciciela i stary numer rejestracyjny, raczej przy ewentualnej kontroli mozesz miec z tym problem.

Opublikowano
Robi sie aneks do ubezpieczenia - podaje nowego wlasciciela i nr rejestracyjny. Poza tym ubezpiecza sie wóz teraz na podstawie nr VIN a nie rejestracyjnego jak było kiedyś. I zgadza sie , masz 30 dni na załatwienie formalności zwiazanych z zakupem wozu (przerejestrowanie i ubezpieczenie)
Opublikowano

Z tego co ja pamiętam jak kupowalem auto to miałem 30 dni na wypowiedzenie ubezpieczenia. Jeżeli nie dokonasz tego w tym czasie to ubezpieczyciel robi aneks do ubezpieczenia i trzeba dopłacać różnice w ubezpieczeniu wynikającą np z braku zniżek lub dopłaty za wiek.

Ja tak robiłem - wypowiedziałem ubezpieczenie dzień przed upływem tych 30 dni :mrgreen:

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

ja tez taka sytuacje przerabialem.poszedlem po 7 dniach przepisac na mnie ubzepieczenie.polisa byla w PZU.zaczeli mi wyliczac jakies roznice i inne pierdoly i wyszlo ze musze doplacic 300zl.wiec zrezygnowalem i kupilem u znajomego agenta ubezpieczeniowego OC na rok za 400zl :D

takze Panowie PZU to zlodzieje a przepisanie umowy jest mozliwe ale najczesciej trzeba doplacic i to duzo.

Opublikowano
a jednak dobrze myslałem,na sprawy w urzędzie komunikacji masz 30 dni a na załatwienie z ubezpieczalnia 14 dni roboczych.

Przed chwila dokładnie przeczytałem polisę i potwierdził to kolega który prowadzi multiagencje.

Oj Kochany! Twój kolega wiedzieć powinien, że przepisy dotyczące "przechodzenia ubezpieczenia na nabywcę" reguluje ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych! art.31.1 Masz 30 dni (nie roboczych, a kalendarzowych) od dnia nabycia pojazdu na podjęcie decyzji, czy pozostajesz w TU zbywcy, czy wypowiadasz umowę i ubezpieczasz się w wybranym przez siebie innym TU. Jeśli tego nie wie, to... Twoja sprawa gdzie się ubezpieczysz :cool2:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano
Taki ze ta ubezpieczalnia UNIQA ma bardzo malo oddzialow i najblizsza siedziba jest paredziesiat km od mojego miejsca zamiszkania ( a mieszkam w Warszawie ) a nie bardzo mam czas jak tam do 18 czynne.

O a to ciekawe ... UNIQA ma swoją siedzibę w Warszawie przy al Jerozolimskich ... z tymi paredziesięcioma kilometrami to lekko przesadziłeś.

Poniżej adres z "Ich" strony www:

Centrum Likwidacji Szkód w Warszawie

al. Jerozolimskie 87

02-001 Warszawa

tel. (0-22) 320 50 00, 320 50 01

fax (0-22) 32 05 003

e-mail: [email protected]

Opublikowano
a jednak dobrze myslałem,na sprawy w urzędzie komunikacji masz 30 dni a na załatwienie z ubezpieczalnia 14 dni roboczych.

Przed chwila dokładnie przeczytałem polisę i potwierdził to kolega który prowadzi multiagencje.

Oj Kochany! Twój kolega wiedzieć powinien, że przepisy dotyczące "przechodzenia ubezpieczenia na nabywcę" reguluje ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych! art.31.1 Masz 30 dni (nie roboczych, a kalendarzowych) od dnia nabycia pojazdu na podjęcie decyzji, czy pozostajesz w TU zbywcy, czy wypowiadasz umowę i ubezpieczasz się w wybranym przez siebie innym TU. Jeśli tego nie wie, to... Twoja sprawa gdzie się ubezpieczysz :cool2:

Tak,dokładnie przyznaję się do błędu :modlitwa: cyt."30 dni od daty zbycia,nabycia pojazdu..." GENERALI :oops:

czyli mój kolega jest niedoinformowany albo był "wczorajszy"

a z tymi 14 dniami to pisze dalej, cyt."zobowiązuje się w ciągu 14 dni roboczych pisemnie poinformować -tu nazwa firmy- o zmianie danych zawartych we wniosko-polisie."

Może tym się zasugerowałem . :modlitwa: