Skocz do zawartości

318i , 2.0. błąd 285A - vanos, monitorowanie aktuatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Na wstępie dodam, że jestem tu nowy i proszę z góry nie hejtować, że nie widziałem może podobnego postu.

Otóż mam pewien problem, a mianowicie błąd na kompie 235a - Vanos, monitorowanie aktuatora.

Samochód nie wkreca sie dobrze na obroty, jest strasznie zamulona, jak jest zimna na jedynce prawie stoi w miejscu.

Czy ktoś miał podobny problem?

Edytowane przez figers
Opublikowano

Skąd jesteś?

Ściągnięcia plastikowa maskownice po stronie wlewu oleju. Zobaczysz mała puszkę (siłownik valvetronika) odepnij kabelek i przepsikaj styki sprejem do styków typu kontakt. Możesz tez ostukac delikatnie silniczek. Podłączony, skasuj błąd i sprawdź czy pomogło. Jak nie to do wymiany ten silniczek.

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Hey, widzę że masz podobny problem do mnie, też jutro zaczne od przeczyszczenia styków od silniczka vanosa i czujników wałków rozrządu i zobaczę czy się coś zmieni. Daj znać jak sytuacja będzie wyglądać u Ciebie po tej operacji.
Opublikowano

Wymieniałem juz czujnik położenia wałka rozrządu (wylotowy). 30 km pomogło i znów to samo, była u mechanika i "pobudził" silniczek vanosa i na 200 km spokój i dalej to samo, zapewne do wymiany silniczek vanosa. Orientuje się ktoś w jakich cenach to stoi?

Jestem z Płońska, 60 km od Warszawy w stronę Gdańska.

Opublikowano

Jak pobudził?

Poczysc dokładnie styki od silniczka...

Używany silniczek około 300zl

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka