Skocz do zawartości

e60 Skrzynie automatyczne 530d / 530i serwis i zywotność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem na etapie sprzedaży mojej e39 , przymierzam się do e60

Interesuje mnie 530i ale jest tego mega mało i w dodatku ciezko znaleźć w takiej opcji jak bym chciał

Znalazłem 2 sztuki jedna 3.0i druga 3.0d obydwie w automacie - mam pytanie jak awaryjne są te skrzynie

Obydwa auta w okolicy 30 tys. Chciał bym manuala , czytałem w działach x5 i innych ze te skrzynie w 3.0d padają nie zależnie od ich użytkowania i to w najmniej spodziewanym momencie

Które auto wybrać aby mnie się rozczarować w razie ewentualnej awarii ?

Opublikowano
Skrzynie ZF 6HP są pancerne :wink: Nie katujesz na zimnym (a najlepiej w ogóle), wymieniasz regularnie olej i filtr, a będzie długo służyć. Konwerter (sprzęgło hydrokinetyczne) za to lubi czasem płatać figle i się ślizgać. Koszt nowego to ok 2000 tys. złotych czyli mniej niż sprzęgło z kołem dwumasowym w manualu.
Opublikowano
Witam

Jestem na etapie sprzedaży mojej e39 , przymierzam się do e60

Interesuje mnie 530i ale jest tego mega mało i w dodatku ciezko znaleźć w takiej opcji jak bym chciał

Znalazłem 2 sztuki jedna 3.0i druga 3.0d obydwie w automacie - mam pytanie jak awaryjne są te skrzynie

Obydwa auta w okolicy 30 tys. Chciał bym manuala , czytałem w działach x5 i innych ze te skrzynie w 3.0d padają nie zależnie od ich użytkowania i to w najmniej spodziewanym momencie

Które auto wybrać aby mnie się rozczarować w razie ewentualnej awarii ?

Skrzynie generalnie są dosyć trwałe, ale...:

- bezwzględnie trzeba wymieniać olej

- w ok. 250 tyś już zdarzają się pierwsze awarie, najczęściej konwerter.

W cenie 30 tyś 530d i 530i to będą złomy, więc nie ma znaczenia czy PB czy ON...

W miarę zadbane z przebiegiem ok. 250-300 tyś (najmniej) 530d kosztuje od 36-38 w górę. Benzyna jest jeszcze droższa, teoretycznie mniej awaryjna.

Dołoż 10 tyś, a prawdopodobnie rzadko będziesz zakładał tematy na forum technicznym :norty: