Skocz do zawartości

Hamowanie... STRZAŁ... blokowanie koła, nie wiem co robić!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jechalem sobie dzisiaj kolo 80km/h zaczalem hamować, nagle jebut, trzask i zblokowało mi lewe tylnie koło. Postawiło mnie bokiem, cudem wyprowadziłem auto zeby nie przylozyć w innego kolesia. Udalo mi sie doczłapać na pobocze. stwierdzilem wlasnie ze kolo nie chce sie obracac do przodu, a kręcąc do tyłu strasznie coś chrobocze! :cry2: po chwili koło odblokowało ale miał ostraszny opór (klocki nie ocierają o tarczę!! sprawdzone!) jadac ok. 10km/h slyszalem dźwięki jakby ktoś pokrywkami tłukł o garki :( Doczłapałem sie do warsztatu. Czekam do jutra co mi powiedzą co sie stało.

Pytam więc też was, co sie mogło stać i ew. koszt naprawy nie powinien przekroczyc ile ?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

[bMW... i wszystko jasne]
Opublikowano
mogła sie urwac tarcza hamulcowa w na okregu łączacym z piastom

no w tym miejscu jest najcieńszy materiał.

przetoczenie takie robi się w takim celu aby ograniczyć przechodzenie energii cieplnej wytwarzanej podczas hamowania na piastę koła.

jeśli to jest to - to koszt będzie niewielki - 2 nowe tarcze

PZDR

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
A moze szczeki od recznego...U mnie byly popekane i kiepsko wygladaly wiec zostaly wyjete na razie calkiem. Poki co to nie mam recznego ale nie przeszkadza to w automacie.
Opublikowano
szczeki :D pisze ze ma klocki z tyłu a propo szczek jak by sie rozsypasły to piszczy w kole jakby kamien wpadł miedzy klocek a tarcze
POZDRAWIAM !!!
  • Członkowie klubu
Opublikowano
szczeki :D pisze ze ma klocki z tyłu a propo szczek jak by sie rozsypasły to piszczy w kole jakby kamien wpadł miedzy klocek a tarcze

Pewnie tak jak w e34 ma klocki i szczęki z tyłu /tylko do ręcznego/

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano
a moim zdaniem tto albo rozsypalo ci sie lozysko w kole albo posypal sie most.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

W E36 są bębny i tarcze jednocześnie.

A co do urwanej tarczy, to bardzo prawdopodobne, ale... czy to blokowałoby mu koło :?: Poza tym pisał, że sprawdzał, iż klocki nie ocierają o tarcze, a patrzył pewnie jak koło się obracało. Zobaczyłby, że tarcza się nie obraca, a z pewnością tarcza przechyliłaby się i oparła o jeden klocek. Wydaje mi się, że byłoby widać, że jest zerwana.

a moim zdaniem tto albo rozsypalo ci sie lozysko w kole albo posypal sie most.

I to może być to... wyjołeś mi to z pod klawiszy :wink:

Stawiam na most

Opublikowano

Witam serdecznie. Kolega moondek miał racje. Rozsypały sie szczeki od hamulca recznego, co najlepsze urwały sie z Tarcz kotwicznych, które były zgnite jak cholera.

Czeka mnie zakup:

- 2x Tarcza kotwiczna

- Zestaw montażowy szczęk

- Szczęki

- 2x łożysko

Wycenili mi części na 700-800zł (+wymiana)

Teraz nie mam recznego bo wyciągneli wszystkie bebechy.

Może ktoś z was miałby te cześci taniej?

[bMW... i wszystko jasne]