Skocz do zawartości

Jak sprawdzić TPS (czujnik polozenia przepustnicy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy możan samemu sprawdzić czujnik polozenia przepustnicy (najlepiej za pomoca omomierza) ? Mam 318 IS, gdzie on sie znajduje i czy trza go wymontowac do sprawdzenia? I jeszcze jakie moga być objawy niesprawnego TPS? U mnie jest olbrzymie spalanie i jakos dziwnie silnik drży a niektorzy mi polecili żebym to ustrojstwo sprawdzil.
Opublikowano
Jeśli masz złącze 3-pinowe to pomiędzy 1 i 3 pinem powinno być 4000 Ohm, pomiędzy 2 i 3 przepustnica zamknięta 800-1200 Ohm, pomiędzy 2 i 3 przepustnica otwarta maksymalnie 3200-4800 Ohm. Można jeszcze zmierzyć napięcie.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
A silnik ma byc wlaczony? I jak w koncu z tymi omami bo jedni mowia ze podlaczac i przy zamknietej powinno byc 0 ohmow a przy otwartej przepustnicy nieskonczonosc.
Opublikowano

Tutaj też jest wartość 4 KOHM, nr 5

Zaplon wyłączony podczas pomiaru na złączu sensora.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
U mnie w 520 24v rezystancji nie ma w ogóle ,ale napięcie ładnie sie przestraja jak otwieram przepustnicę ,Czy to znaczy że uszkodzony TPS :? Może ktoś sprawdzał u siebie na dobrym tps :!: , bo różne są zdania na ten temat .Jedni mówia że wystarczy jak napięcie płynnie się zwiększa ,i jest git! A co ztą rezystancją jak jej nie ma to czujnik do wymiany ,Ciekawe jak jest w praktyce :idea:
Opublikowano
Witam. Właśnie sprawdzilem sobie ten czujnik TPS. I oto wyniki. Po podlaczeniu omomierza do 1 i 3 pinu mam 4190 ohmów , pin 2 i 3 (przepustnica zamknieta) 1500 ohmów (chyba za duzo ? ) i 2 i 3 pin (przepustnica max otwarta 4290 ohmów. Tak ogolnie to nie najgorzej tylko ten pomiar 2 i 3 na zamknietej przepustnicy 1500 ohmów dużo. Odkrecilem te 2 srobki i po przekreceniu czujnika zgodnie ze wskazowkami zegara mozna ustawic tak zeby bylo ze 1200 ohmów ale wtedy ni cholery tego nie przykrece bo sruby nie beda w dziury wlazic. Jak to ustawic? A moze takie wartosci dla IS-a sa dobre?