Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem bmw (jest to moje pierwsze auto tej marki) dlatego badzcie wyrozumiali :)

Chcialem zapytac gdzie sie wylacza obnizanie prawego lusterka przy wlaczeniu wstecznego biegu? Siedze i grzebie w tym przepastnym menu i za nic nie moge tego znalezc. W instrukcji szukalem ale nie znalazlem. Strasznie denerwujaca ta funkcja bo czuje sie jakbym jechal po omacku. Moze jeszcze nie nauczylem sie skupiac na kamerze cofania i zerkam w lustarka... patrze w prawe i widze opone :(

a tak btw to jeszcze jedno pytanko: Czy tak to juz jest przy oponach runflat ze gdy auto zwalnia slychac takie zwalniajace "wow wow wow"? Mam nadzieje ze obrazowo to napisalem :)

Pozdrawiam,

Opublikowano
Przesuń w drugą stronę przełącznik od wyboru lusterka koło sterowania szybami :8)
Opublikowano

That's All? :D Kurcze, takie proste ale nie wpadl bym na to :)

Dzieki wielkie...

A jeszcze jedno z tego typu pytan: Jak ustawic by przy zamknieciu auta przez dotkniecie klamki (komfortowy dostep) skladaly sie tez lusterka? Teraz przy dotknieciu auto sie zamyka i uzbraja sie alarm ale zeby zlozyc lusterka to musze nacisnac i przytrzymac emblemat "bmw" na kluczyku.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Ale rozumiem ze przy aucie na gwarancji nie moge przeprowadzic takiego programowania nie tracac gwarancji?
Opublikowano
Przytrzymaj sensor w klamce przez 3 sek. Domkną się szyby, dach i złożą lusterka.
Opublikowano

Witam,

Dzieki wielkie. Jeszcze nie przetestowalem z tymi 3 sek. ale mysle ze skoro piszesz to wiesz :)

Pozdrawiam

EDIT

Potwierdzam, 3 sekundowe przytrzymanie sensora działa. Dziekuje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Działa gdy taka opcja jest zakodowana. Auta z polskiego salonu z komfortowym dostępem mają to już fabrycznie zakodowane.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam powiązane pytanie - czy każda F10 ma składane lusterka?
Opublikowano
O ile dobrze pamiętam opcja 430 ....

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano
Po lifcie też jest to opcja. Musiałem dodać :?

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez programowania się nie da.

Wartość do zmiany jeśli ktoś by kiedyś szukał:

CAS = > KMFRT_SCHLIESSEN = Werte 0A

Monogramus, powyższe ustawienie jak rozumiem, powinno spowodować, że przy "standrdowym" zamknięciu samochodu (czyli bez wymuszenia tej funkcji poprzez 3-sekundowe przytrzymanie przycisku) powinny domknąć się szyby/szyberdach oraz złożyć lusterka...?

Kurczę, wczoraj próbowaliśmy ustawić tą opcję - i bez zmian. Lusterka składają się dopiero po dłuższym przytrzymaniu przycisku (F11 LCI, dostęp komfortowy)... Swoją drogą w opcjach "CAS = > KMFRT_SCHLIESSEN" nie było do wyboru "Werte 0A"... może w LCI ta opcja się zmieniła...

Opublikowano

Werte=0A to system szesnastkowy odnosi się do wartości opóźnienia po jakim czasie ma nastąpić złożenie lusterek i domknięcie szyb, 0A to 10 w systemie dziesiętnym razy 100ms daje 1sekunde opóźnienia po zamknięciu drzwi, ja mam ustawione na 05 czyli 500ms po zamknięciu drzwi. Wartość tą można dowolnie edytować i zmieniać w dolnym oknie programu E-Sys w edytorze FDL.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli jednak ta opcja domyka także szyby?

Kurczę, na pewno czekałem dłużej niż 1 sekundę ale lusterka się nie złożyły...

W każdym razie dzięki za wyjaśnienie - przynajmniej teraz wiadomo o co chodzi.

Opublikowano
Jeśli masz elektrycznie składane lusterka to poprostu masz to nie zaprogramowane, podobnie trzymając przycisk zamykania na pilocie powinny złożyć się dodatkowo lusterka i domknąć szyby po upływie ustawionego czasu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak trzymam przycisk, to jest OK.

Ale w międzyczasie doszukałem się, że oprócz wspomnianej wcześniej opcji (która chyba tylko decyduje o czasie, po jakim zadziała funkcja) powinny być zaprogramowane jeszcze trzy inne:

CAS / KOMFORTSCHLIESSUNG_FB = aktiv

CAS / KOMFORTSCHLIESSUNG_PA = aktiv

FRM / ASP_BEIKLAPPEN_BEI_KOMFORTSCHLIESSEN = aktiv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i wszystko jasne.

Nie "ciągnę" dłużej tego wątku tutaj - bo robi się off-topic.

Aby nie narazić się moderatorowi :) i nawiazać do tytułu wątku - dodam tylko, że znalazłem opcję decydującą o ustawieniu prawego lusterka podczas aktywnej funkcji "podglądu krawężnika".

Czyli możemy ustawić jak bardzo lusterko ma się pochylać - niestety BMW nie dało takiej możliwości użytkownikowi (chyba, że się mylę) - i to ustawienie można zmienić tylko przez programowanie...

U siebie jeszcze tego nie próbowałem, ale na bimmerfest sprawdzili i działa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I bardzo dobrze, że nie dano tych wszystkich opcji do regulacji ludziom, bo menu i-drive byłoby tak skomplikowane, że masakra. A do tego ludzie by mieli problem bo by więcej namieszali w aucie niż skorzystali. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadzam się poniekąd, ale a'propos tego "podglądu krawężnika"...

Ja na przykład z tego nie korzystam - bo jak dla mnie fabryczne ustawienie za bardzo pochyla lusterko - fakt, że krawężnik widać pięknie, ale nie widać co dzieje się za autem...

A gdyby była możliwość ustawienia tego w i-drive, wtedy ta funkcjonalność byłaby bardziej... funkcjonalna :)