Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po raz kolejny zmuszony jestem pisać posta o pomoc, gdyż "cudowne" autko ma kolejne problemy. :(

Po wypalenie fitlra DPF przez kolege z forum (zapchał się przez termostat) auto odzyskało, dawny wigor i energię, ale chyba nie złupełnie, lecz ja tego nie poczułem.

Wszystko było okay, aż do zeszłego tyg. postanowiłęm sprawdzić olej i zauważyłem niewielki jego ubytek, dolałem braki i było lekko ponad połowa miarki.

Dzisiaj rano po przejechaniu 15stu km zauważyłem, że samochód kopci wysiadłem na parkingu i poczułem bardzo drażniący i ostry zapach spalin z samochodu, pochodził chwilę po czym go wyłączyłem. Dojechałem na miejsce docelowe i po około godzinie sprwawdziłem poziom miarki i tam lekko ponad minimum :| .

Po 8śmiu godzniach wsiadłem do auta i przejechałem dystans 4km po mieście i tutaj zauważyłem, że samochów jest dużo żwawszy, lepiej się wkręca mocniej wciska w fotel. Po tych 4rech km, odczekałem sprawdzam olej i tutaj na miarce MAX :shock: . (Pomyślałem, że przybyło z DPF'u który się nie dopalił czy co)

Dojechałem do domu kolejne 15km sprawdzam miarkę i wskazuje 1/2 miarki, kompletnie nie wiem co się temu auto dzieje :(

Bardzo proszę o poradę, co wgl. o tym myślicie.. :( :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zajrzyj do instrukcji obsługi swojego samochodu. Masz tam opisaną procedurę sprawdzania poziomu oleju. Sprawdź olej dokładnie zgodnie z procedurą zawsze w tym samym miejscu np. garaż. Napisz czy wyniki się różnią.
Opublikowano
A pamiętasz o tym aby sprawdzać olej auto musi stać idealnie poziomo-nie z górki lub pod i odczekaniu ok 10 min po zgaszeniu silnika.
icon4.png
Opublikowano
dokładnie koledzy maja racje , olej jest gorący rozpływa się po ściankach i tak Ci to wychodzi, na chłopski rozum, jak jest możliwe aby przybywał i ubywał? albo to albo to!!!!
Opublikowano
Jak chesz wiarygodnie sprawdzic olej to zawsze na zimnym i stawiaj auto w tym samym miejscu.u mnie po wymianie oleju po ok 6godz pod miejscem lracy 1/4 miarki po nocy pod domem troche wiecej jak pol . Wiej rob jak wsponnialem wyzej