Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
caly dzien czytam na forum rozne stare posty o olejach i widze ze chyba najczesciej kupowanymi olejami sa mobil i castrol. wydawalo m isie ze shell ma tez dobre oleje ale nikt o tym nic nie pisze :) za jakis czas bede zmienial olej i wlasnie sam sie teraz zastanawiam co zalac. obecnie smigam na mobil1 protection formula 0w40 pelny syntetyk. jednak w zimie na zimnym silniku cos mi stykalo przez chwile po uruchomieniu silnika, chyba popychacze wnioskuje po wypowiedziach innych uzytkownikow:) co poradzicie zalac? zdaje mi sie ze w tescie adac wygral castrol ale nigdzie nie moge znalesc zadnej strony z testami i porownaniami olejow (inne testy tez by byly przydatne) wiec jesli ktos ma namiary na taka stronke to bede wdzieczny.
Opublikowano
hmm no wlasnie zawsze myslalem ze mobil 1 to numer 1 :) chyba najstarsza firma z najwiekszym doswiadczeniem, ale ostatnio duzo naczytalem sie pozytywnych wypowiedzi o castrolu no i skoro bmw go leje fabrycznie to tez musi byc dobry a i marka dosyc stara jest :) niemiecka jakosc tez nie jest chyba zla ;) no i gdzies czytalem ze stuki powinny ustapic
Opublikowano
caly dzien czytam na forum rozne stare posty o olejach i widze ze chyba najczesciej kupowanymi olejami sa mobil i castrol.

Cóż, marketing Castrola i Mobila działa wyśmienicie. :8)

obecnie smigam na mobil1 protection formula 0w40 pelny syntetyk. jednak w zimie na zimnym silniku cos mi stykalo przez chwile po uruchomieniu silnika, chyba popychacze wnioskuje po wypowiedziach innych uzytkownikow:)

Zostań przy tym oleju, bo jest bardzo przyzwoity.

Przez lata eksploatacji silnik "przyzwyczaja się" do oleju jednej marki (a ściślej do pakietu uszlachetniaczy). Przesiadki na inną markę nie służą dobrze przede wszystkim uszczelniaczom, simmeringom, o-ringom, itp.

Dlatego niekiedy zmiana marki oleju kończy się pojawieniem wycieków, z niby bez konkretnej przyczyny. Ale użytkownicy rzadko kojarzą ich związek ze zmianą marki smarowidła.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Olej marki Mobil jest najczęściej fałszowanym olejem w Polsce,świadczą o tym chociazby ogłoszenia w gazetach(widziałem na własne oczy w anonsach)typu "Puste bańki po Mobilu kupię-każdą ilość".Nie twierdze że Mobil nie jest ok ale kupowany np.w Niemczech,ja leje Castrola mineralny a brat Castrola magnateca półsyntetyk i jest ok,ale kupujemy go u sąsiadów za Odrą-lepszy bo z pewnego sklepu(Tip)i prawie 40%tańszy niż u nas.pozdro
Opublikowano
Olej marki Mobil jest najczęściej fałszowanym olejem w Polsce,świadczą o tym chociazby ogłoszenia w gazetach (...) ale kupujemy go u sąsiadów za Odrą-lepszy bo z pewnego sklepu(Tip)i prawie 40%tańszy niż u nas.pozdro

Zawsze zalecam znajomym - jeżeli koniecznie chcesz lać Mobila lub Castrola, to niech ktoś Ci kupi w Niemczech.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
ja kupowalem castrola highmileage w niemczech.kolor mial jak miod jasny.w polsce kupilem litr w sklepie castrola w gorzowie.kolor mial brazowy ciemny.czy to nie dziwne?od tamtej pory unikam castrola jak ognia...
Opublikowano
rapid mysle ze masz racje , wydaje mi sie takze ze mobil 1 czy castrol to duzej roznicy nie robi i gdyby silnik od poczatku jezdzil na jednym czy na drugim to jego stan po 200 tysiacach bylby porownywalny. chyba wszystko jest na podobnym poziomie
Opublikowano
Motul/Shell/Agip robia bardzo dobre oleje... a niemiecka jakosc to juz przeszlosc...

nie chodzi o niemiecką jakość tylko pewność pochodzenia,bo ja nie iwerzę w zapewnienia pani w sklepie że "na pewno orginalny",był czas że Mobila rozlewano na tej samej lini co Lotosa to o czym to świadczy?

Opublikowano
Wszyscy to rozprawiają o Mobilu Castrolu a ja właśnie zakupiłem Carlube 5W40 :lol: Olej niezbyt znany, pochodzi z Anglii, ma rekomendację m.in. Lotusa, BMW longlife. I cena atrakcyjna - 106zł za 5l bańkę. Jak zaleję i pojeżdżę to opowiem jak się sprawuje.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano

poprosiłem wujka który mieszka w niemczech koło dortmundu żeby sprawdził ni jakie ceny sa za oleje mobil i castrol i tak:

-mobil1 5w30 4l 73 euro

-castrol 10w60 5l 58 euro

wiec ceny wieksze niz u nas :(

no i mobil drozszy

Opublikowano
Wszyscy to rozprawiają o Mobilu Castrolu a ja właśnie zakupiłem Carlube 5W40 :lol: Olej niezbyt znany, pochodzi z Anglii, ma rekomendację m.in. Lotusa, BMW longlife. I cena atrakcyjna - 106zł za 5l bańkę. Jak zaleję i pojeżdżę to opowiem jak się sprawuje.

A to mozna tak lac to co do anglika?Przeciez one maja kiere po prawej :roll:

Gdzie kupiles ?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...