Skocz do zawartości

328I TOURING.Szyba po stronie kierowcy wypada z prowadnic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję pomocy przy namierzeniu usterki dot. elektrycznej szyby kierowcy.

Działał, działała i przestała. A mianowicie szyba opadła w stronę lusterka (strona od zamka została wyżej) i usłyszałem trzaski po czym szyba całkowicie opadła.

Rozebrałem tapicerkę i co stwierdziłem po oględzinach:

- szyba wypadła z prowadnicy

- 2 mocowania mechanizmu do drzwi na nity odłamane

- lekko pogięty mechanizm podnoszenia szyb

- 1 ślizg uszkodzony

Kupiłem 2 nowe ślizgi. Nasmarowałem i założyłem.

Nity rozwierciłem i za pomocą dystansów z plastiku przykręciłem od nowa mechanizm.

Ramiona mechanizmu starałem się podprostować jak tylko się dało.

Założyłem szybę i cały czas wypada, przekrzywia się, opada. Mocowania ramion wypadają ze ślizgów. I znowu te trzaski.

Nie chcę uszkodzić szyby.

Zdiagnozowałem jeszcze jedną istotną rzecz. W środku w drzwiach znalazłem gumę prowadnicy. Jej długość wskazuje że powinna być zamontowana w prowadnicy po stronie zamka. Natomiast po założeniu cały czas jest problem z prawidłowym umieszczeniu szyby w prowadnicy po str. lusterka. Jest krótsza a guma nie wypełnia całej metalowej prowadnicy.

Czy tak powinno być? czy w prowadnicy po stronie lusterka nie ma gumy na całości?

Powiem szczerze że pod tym linkiem http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CF11&mospid=47463&btnr=51_2055&hg=51&fg=10

niestety nie widzę żadnej gumy. Jest tylko jedna (nr.13) a mi tak jakby brakowało gumy do prowadnicy nr. 12.

Jeśli ktoś z was jest w stanie pomóc to będę wdzięczny. Niestety na internecie nie ma żadnej informacji na temat tej części.

Może do winny i do wymiany jest cały mechanizm podnoszenia?

Opublikowano
Co do szyby to miałem to samo, musisz wymienić cały mechanizm. Koszt około 50zł. :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam nie wiem kolego czy już poradziłeś sobie z tym problemem, ale ja miałem ostatnio podobnie, że szyba wypadała wyciągnąłem uszczelkę z drzwi i wydawała mi się jakaś krótka,

kupiłem inną długą właśnie do tego prowadzenia po stronie lusterka i wszystko działa jak należy nic nie puka nie strzela wszystko jest ok ;))