Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hej...mam pytanko jak wymienic olej w skrzyni automatycznej BMW E36 320 i z góry dzięki:)

tak jak we wszystkich innych skrzyniach... nie wiem który rok samochodu - ale rozumiem, ze pytanie wynika z braku bagnetu.. :)

W skzyni są 2 korki - ten od spodu do zlewania oleju, oraz z boku skrzyni - służący do napełniania skrzyni olejem...

Jak zlejesz stary olej to zdejmij pokrywę i wymień filtr oleju (który jest wewnątrz skrzyni)

olej typu Dextron III

pozdrawiam

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Filtra nie musisz zmieniac gdyz jest metalowy i mozna go umyc (tak z reszta zaleca ksiazka z BMW).

Koniecznie nalezy zdjac miske i dobrze ja wyczyscic - a zwlaszcza magnesy na jej dnie.

Opublikowano
Filtra nie musisz zmieniac gdyz jest metalowy i mozna go umyc (tak z reszta zaleca ksiazka z BMW)...

no niestety niekoniecznie....

Obecnie mam skrzynie w której nie ma metalowego filterka...

W e-32 4HP24 był taki metalowy o którym piszesz... a w-36 A4S270/310R mam "papierowy"... :mrgreen:

Tak więc wszystko zależy od skrzyni...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
było by ok gdyby było tak jak piszecie ale tam są ... z prawej strony skrzyni 3 śruby a z lewej 1 więc która jest właściwa? by wlać ten olej śruby są na imbusy a rocznik BMW 1991