Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem posiadaczem BMW 330i n52

Kiedy chciałem wymienić odmę szukałem instrukcji jej wymiany i przypadkiem natrafiłem na ciekawy wątek na amerykańskim forum.

Wątek wykorzystałem jako instrukcje zdjęcia kolektora ale posiadacze 325i/328i mogą wykorzystać go w innym celu.

Jest to wątek na temat konwersji z 325i/328i na 330i.

Konwersja wygląda na dość łatwą pod względem technicznym.

Wymaga wymiany kolektora dolotowego na bardziej zaawansowany 3 stopniowy kolektor z dwoma zaworami/klapami.

Podobno wszystkie elektryczne podłączenia oraz wiązki są już podciągnięte tylko nie zostały podłączone.

U mnie w 330i zdjęcie i założenie kolektora zajęło mi około 3-4 godzin. Myślę że wymiana go zajmie tyle samo czasu.

Kolejną sprawą jest przekodowanie sterownika silnika. Tu się nie wypowiem jak trudno to zrobić i ile to zajmuje ale na pewno spece od kodowania z forum mają taka wiedzę.

Dla zainteresowanych dwa linki (po angielsku).

W 325i podobno występuje wydech o mniejszym przelocie niż 328i/330i ale nie wiem czy dotyczy to także wersji Europejskiej czy tylko Amerykańskiej.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=381371

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=372973

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano

Brzmi ciekawie. Ale wydaje mi się to nie zbyt możliwe :(

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

trzeba przeanalizować tak naprawdę budowę silników, chociażby na realoem.com. I zobaczyć czym się różnią...

W ten sposób analizowałem różnicę między n46 129km i 130km i tam są tylko dwie... wałek ssący i kolektor dolotowy...

Chociaż 325i ma mniejszą pojemność (2497cm2) niż 328 i 330i (2996cm3)... dlatego ustawiłbym te silniki w dwóch grupach 323i i 325i oraz 328i i 330i.

Opublikowano

Faktycznie 325 n52 ma mniejsza pojemnosc.

Jest jakies 3 litrowe 325i ale ono ma juz motor n53.

Nieiwem czy konwersja dotyczy takze n53.