Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam 530xd e60 lci w manualu

nie mam tajnych guzikow "auto hold".. natomiast auto ma nastepujaca funkcjonalnosc:

wcisniete sprzeglo i trzymam hamulec" (typowa sytuacja jak stoimi np "pod gorke" na ustap pierwszenstwa)... puszczam sprzeglo a hamulec trzyma auto jeszcze przez kilka sekund (wylaczy sie jak puszcze sprzeglo/tak zeby auto w tyl nie zjezdzalo przy ruszaniu pod gorke)

Czy to "auto hold" opcjonalnie jaka ma to "nazwe marketingowa"?

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Opublikowano

Asystent ruszania,trzyma ok.2 sekundy.

Jest w instrukcji,rozdział "Technika zwiększająca komfort jazdy i bezpieczeństwo"bez gwiazdki przy nazwie więc wyposażenie standartowe.

Opublikowano

To samo,na polski jest przetłumaczone w instrukcji "asystent ruszania"

Auto hold z angielska dosłownie na polski "automatyczne hamowanie,utrzymanie"różne znaczenia,zależnie od kontekstu zdania :)

Opublikowano
To samo,na polski jest przetłumaczone w instrukcji "asystent ruszania"

Auto hold z angielska dosłownie na polski "automatyczne hamowanie,utrzymanie"różne znaczenia,zależnie od kontekstu zdania :)

hmmm... w automatach przy wajchie od zmiany biegow jest autohold i jest to opcja a w manuala nie ma wlacznika i jest to "wyposazenie seryjne"????

Przemek

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Auto hold to calkiem cos innego. Kiedy wlaczamy auto hold w automacie to po zatrzymaniu np w korku nie musimy trzymac w ogole hamulca i meczyc nogi. Gdy naciskamy gaz auto zwalnia hamulce i rusza. Asystent ruszania to natomiast wlasnie ta funkcja o ktorej mowicie, zapobiega stoczeniu sie auta z gorki podczas ruszania.
Opublikowano
Auto hold to calkiem cos innego. Kiedy wlaczamy auto hold w automacie to po zatrzymaniu np w korku nie musimy trzymac w ogole hamulca i meczyc nogi. Gdy naciskamy gaz auto zwalnia hamulce i rusza. Asystent ruszania to natomiast wlasnie ta funkcja o ktorej mowicie, zapobiega stoczeniu sie auta z gorki podczas ruszania.

hmm...

The BMW auto hold function will hold the brake for you when you are stopped in traffic or on a hill. When you press the accelerator it will release the auto hold function

zupelnie co innego?

wciskam na sprzegle hamulec i elektronika/abs podtrzymuje go (z tym, ze akurat przynajmniej u mnie nie dluzej niz n sekund) - oczywiscie uzytecznosc tego w manualu jest tylko przy ruszaniu pod gorke (w automacie uzytecznosc wieksza bo w manualu nie istnieje potrzeba trzymac hamulca na swiatlach)

Inaczej: to czym mialoby byc autohold w manualu????

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Auto hold w manualu nie wystepuje. Kiedy stoisz w korku albo wrzucasz na luz albo trzymasz sprzeglo wcisniete. W automacie MUSISZ trzymac hamulec bo jak nie trzymasz to auto pomalu jedzie do przodu. I wlasnie aby uniknac trzymania tego hamulca w korku jest auto hold ktory po zatrzymaniu do 0km/h blokuje hamulec (jakbys zaciagnal reczny) i sam go zwalnia gdy dodasz gazu (to wszystko jest opisane w tym co wkleiles).

A funkcja ktora masz i ja tez ja mam w manualu trzyma chwilke cisnienie w ukladzie hamulcowym zeby auto sie nie stoczylo ruszajac pod gorke (co z kolei w automacie jest nie potrzebne bo tam auto sie nie stoczy chyba ze stoisz pod jakims bardzo duzym wzniesieniem).

http://youtu.be/mbPAbC1vWxk tu masz wyjasniona zasade auto hold

Nie masz w manualu auto hold powtorze jeszcze raz.