Skocz do zawartości

E46 320d, strzal przy przekręcaniu kluczyka z głosników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie !

Postanowiłem po 2 miesiącach użytkowania mojej bmki wymienic fabryczne radio, które było zresztą na kasety na takie oto radyjko : http://allegro.pl/gr8b-radio-samochodowe-panel-mp3-usb-sd-iso-4x50w-i3869114277.html ( tak wiem, tani szajs, jednak dość fajnie działa, wiele ciekawych opcji, pendrive, karta sd, pilot, ogólnie wg. mnie jak na 100 zł to luksus ) dodatkowo musiałem dokupić ramkę + przejściówkę z orginalnego złącza bmw do iso ( http://allegro.pl/ramka-radiowa-zaslepka-zlacze-iso-radio-bmw-3-e46-i3901155832.html ). Wszystko ładnie poskładałem, podłączyłem no i tutaj pojawia się problem, przy przekręcaniu kluczyka słychać delikatny strzał w głosnikach, następnie radio ładnie gra, bez żadnych problemów do czasu wyłaczenia silnika ( powrotnego przekręcenia kluczyka ), po tej akcji radio jeszcze chwile gra ( 2- 3 sek ) a następnie z głośnym strzałem, trzaskiem wyłącza się. Problem występuje za każdym razem. Jeśli ktoś miał podobna sytuacje lub wie jak to naprawić proszę o pomoc.

BMW to model e46 320d z 1999 roku.

Pozdrawiam

Opublikowano
Naprawdę nikt nie miał podobnego problemu albo nie zna rozwiazania ? Nie wiem czy to wina radia, glosnikow czy cholera wie czego, ludzie piszą ze moze byc to spowodowane zlymi masami jednak szczerze w to watpie.
Opublikowano

Ja miałem podobny temat u siebie, z tymże mam dużą kolorowa navi i chciałem usprawnić audio w aucie bez usuwania nawigacji. Podlaczylem wzmacniacz pod seryjna instalacje i tak jak mówisz w momencie kręcenia rozrusznikiem jeeeb, strzał. Bardzo to nieprzyjemne, wiec rozumiem Twój problem :-D. Poszperalem w sieci i podobno jest tak w przypadku walnietej końcówki mocy w radiu/wzmaku. Nie wiem ile w tym prawdy bo mój wzmacniacz jest w stanie bdb i w innym aucie tego nie było. Musiałem cos wykombinować bo miałem tego juz dosyć. W rezultacie na kablu sygnału +12v do włączania wzmacniacza wstawilem przekaźnik czasowy, który zalacza dźwięk w aucie po 5 sekundach po oddaleniu. W sytuacji obecnej nic mi nie strzela w głośnikach. Oczywiście jeśli będę stał na postoju, słuchał radia dłużej i odpale auto bez powrotu kluczyka w stacyjce na pozycję 0 to strzał będzie. Przy gaszeniu auta nie mam problemów.

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka