Skocz do zawartości

gaśnie po odpaleniu przy temp -10 st C. 320d 150KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W grudniu 2012 wymieniałem sterownik świec żarowych . Niespełna 10 tysięcy km temu wymieniałem filtr paliwa. Dopuki temperatura powietrza była wyższa niż -4 stopnie C odpalało auto bez problemu. Dziś przy -10 stopniach C był problem , trzy razy odpalał i natychmiast gasł. Akumulator nowy z sierpnia 2013 , więc kręcił elegancko , zapalał po 2-3 sekundach , lecz gasł. Kontrolka podgrzewania świec żarowych świeci przez jakieś 2 sekundy i gaśnie. W końcu jak odpali to faluje jakby się dławił, dodaję gazu i po chwili już równo pracuje. Kiedy się rozgrzeje to bez problemu odpala i pracuje bez zastrzeżeń. Gdzie szukać problemu ? Pomożecie ? Edytowane przez maciej1973
Opublikowano
Czy to może jednak być filtr paliwa, czy jak w końcu odpali to pracowałby motor mając zapchany filtr paliwa. Nie chciałbym koniecznie wywalać kasę na nowe świece , które w ubiegłą zimę miałem sprawdzone i były sprawne. Tylko mnie wtryskami nie straszcie .
Opublikowano
Kolego jednak sprawdz te swiece miales sprawdzane w tamtym roku ale nie zmieniane przez rok czasu mogly stac sie cuda. Druga rzecz sprawdz czy nie zapowietrza Ci sie uklad paliwowy moim zdaniem to jest przyczyna dlawienia a problemem z paleniem swiece i doklada sie takze zapowietrzony uklad szkoda aku zeby sie meczyl lepiej sprawdzic za darmo jak oczywiscie zrobisz to sam
Opublikowano
Dziś wymieniłem filtr paliwa .Wstawiłem firmy Mann .Jutro w dzień zrobię próbę odpalania i wyjdzie czy to wina filtra była , jeżeli nie to zabieram się za wymianę świec, choć wolałbym tego uniknąć bo mam stresa żeby mi mechan nie ukręcił żadnej. Byłem w warsztacie pewnego mechanika , który zastrzegł , że jeżeli dojdzie do ukręcenia świecy , to koszty po mojej stronie dalszych manewrów naprawczych :shock:
Opublikowano
Na moje oko to nie świece ale parafina się wytraca w paliwie. Dolej dodatku na pełne tankowanie i powinno być lepiej.
Opublikowano
Słuszna uwaga kolego. Niestety tak zrobiłem dopiero jak mi się zrobiły problemy z odpalaniem, czyli po tych 15-sto stopniowych mrozach , stąd moja decyzja o wymianie filtra paliwa. Jutro dam znać czy usterka zniknęła, oby.
Opublikowano (edytowane)
Dziś około 11ej godziny odpalałem ponownie auto po wczorajszej wymianie filtra paliwa . Odpalił na dotyk lecz po odpaleniu delikatnie przez 2-3 sekundy jakoś dziwnie się dławił i po tej chwili już pykał prawidłowo. Temperatura wynosiła -7 st C. Tak więc do końca nie wiadomo jak by to było przy -15 st C. Na chwilę obecną poczekam z decyzją dalszych działań dopuki przy większym minusie na dworze nie przetestuję odpalania. Edytowane przez maciej1973
Opublikowano
Ja tez mam taki problem. przy -17 odpalał ale gasł i tak kilka razy az go przetrzymałem na rozruszniku dłuzej.A jak odpala ale kuleje silnik przez kilka s to słyszałem ze ktores swieca kaput. :(
Opublikowano
No tego się obawiam,że właśnie trzeba się zabrać za wymianę świec żarowych. Poczekam na większy mróz i wtedy decyzja zapadnie.

To daj znac czy pomogło . Ja wtedy zmałpuje od Ciebie:p

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam, miałem podobny przypadek ( opisywałem w moich postach ) i postanowiłem wymienić świece żarowe po mimo, że komputer nie pokazywał błędów bo tylko to mi pozostało i okazało się szczałem w 10. Po wymianie stare świece NGK sprawdziłem na "stole" napięciem 5 V ( żeby nie sypały się komentarze typu "podając 12 V to uszkodziłeś świece") i dwie żarzyły się ledwo co, a dwie o wiele lepiej więc śmiem stwierdzić, że świece także się zużywają w pewien sposób i czasem nie ma co ślepo wierzyć w to co pokazuje komputer. Pozdrawiam w chłodne dni i mam nadzieję, że pomoże to innym użytkownikom BMW :cool2: