Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Taka sytuacja. Szkoda z OC sprawcy. Wypłata odszkodowania na moje konto. Oczywiście odszkodowanie zaniżone. Policzyli lampę xenon 800zl, a koszt w ASO 4400zł. Czy jeśli teraz zakupię w ASO nową lampę i przedstawię im rachunek to MUSZĄ mi zwrócić różnicę?
Opublikowano
Teoretycznie muszą ale w praktyce jest różnie, wiem bo sam się teraz sądzę z "firmą" Proama... najlepsza opcja to rozliczenie bezgotówkowe w aso:) a powiedz tak z czystej ciekawości jaka to firma??
Opublikowano

Przysluguje Ci kolego naprawa na nowych oryginalnych czesciach w ASO. Nie ma zadnej amortyzacji!!! Żadnych zamiennikow!!!

Tylko taka naprawa szybko moze przewyzszyc wartosc auta i tu zaczynaja sie schody.

Kup lampe i przedstaw im f-re, ich zakichanym obowiazkiem jest doplacic roznice. Nawet mozesz oddac do ASO na montaz tej lampy - dojdzie z piec setek.

Opublikowano

Poczytaj uchwałę SN. To nie działa tak ze nowa część podnosi wartość auta.

Wysłałem zapytanie do ubezpieczyciela czy jesli przedstawie fakture to zwrócą różnicę. Odpisali ze przekażą ją do rzeczoznawcy i wtedy się okaże. Tylko teraz mam dylemat czy zderzak przedni też kupić (bo uległ uszkodzeniu w czasie szkody i zakwalifikowali do wymiany) Problem tylko w tym że kilka mies później ten sklejony zderzak znowu ucierpiał i wtedy wymienili mi w ASO na nowy. Także starego uszkodzonego już dawno nie mam. teraz jakbym zakupił nowy na fakturę to teoretycznie też powinni zwrócić

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Odgrzeję temat. Po przedstawieniu im rachunku za nowa lampę zdecydowali o wypłacie żądanej przeze mnie kwoty :) Także spoko. Teraz zastanawiam się nad kupnem zderzaka ktory tez mi zanizyli do 100zł (nowy 2000). tylko ze zderzakiem może być gorzej ponieważ do tego są zamienniki. Ale jak jest rachunek to muszą zwrócić tyle co na rachunku
Opublikowano
z OC sprawcy nie mają prawa liczyć zamienników.

To zmienia postac rzeczy

Trzeba bedzie kupic zderzak, zwroca i go sprzedam bo mam i tak nowy z innej szkody :-)

Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka