Skocz do zawartości

Zawieszenie przednie, zrywane tulej mocowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam kłopot ze zrywanymi tulejami mocowania wahaczy przednich. Samochodem przejechałem 20 tys. km, a będę je musiał zmieniać trzeci raz! Wiem, że silnik 2,8 do lekkich nie należy, a nasze drogi sa tragiczne, ale... to chyba przesada. Szukałem jakiś mocniejszych tulej, ale te do M3 są zupełnie inne (otwór mocowania wahacza nie jest ustawiony centralnie). Czy wiecie, czy ktos opracował juz podzespoly zawieszenia do E-36 na polskei drogi? Ktos ze znajomych zachwalał elementy poliuretanowe, ale... sam nie wiem.
Opublikowano
kkamil: pierwsza sprawa, tak jak napisal Kornelio, bardzo ważne jest ustawienie. Te silentbloki zużywają się bardzo z powodu złego montażu. Druga sprawa, jak chcesz mocniejsze, to polecam od emki, ale 3.2 litra. Sam mam takie założone. Mają otwór centralnie w środku i są prawie całe zalane gumą. Koło nie wykonuje takich wahnięć przód-tył. Tylko jedź z nimi do fachowca.
Opublikowano

Dzięki za informacje. Przy montażu zwracałem uwagę na ustawienie (guma pionowo; zresztą tam jest strzałka na gumie tulei i nacięcie na wahaczu). Samochód nie był uszkodzony, więc geometria zawieszenia jest w porządeczku.

Tuleje do emki oglądałem - miała otwór przsuniety na bok, ale może są i inne (sprawdzę te do 3,2l). Nie orientujecie się, jaki może byc koszt takich elementów?

Swoją drogą zawieszenie 328 (nie przerabiałem, wszystkie części jak w katalogu producenta) nie jest odpowiednie na warszawskie "drogi". Po pierwsze luzy pojawiają się po roku. Po drugie, każdą dziurę, czy przejazd tramwajowy czuje się w plecach...

Opublikowano
Kornelio: Nie pamiętam już cen, bo brałem dużo rzeczy na raz, ale i tak po cenach dla warsztatu. kkamil: jak będziesz pytał o tuleje do przodu, to z końcówką numeru ....035, bo te są wzmocnione z otworem centralnie w środku.
Opublikowano
zgodze sie z tym ze od 3,2 mozna wsadzic do zwykłej e36 , cena jednej takiej tulei od 100zł w góre
jak ja kocham m-powery !!
Opublikowano
Właśnie dowiedziałem się w sklepie autoryzowanym (dla osób z wawy - ul. Narbutta 5a), że cena zwykłych tulei to 113 zł, tych od emki - 269 zł za komplet. Od emki nie mają jednak otworu centrycznego, tylko z boku, ale pani poinformowała mnie, że w katalogu ma informację, że można je montować do wersji "cywilnych" E-36. Jeśli nikt z Was nie odciągnie mnie od tei koncepcji, chyba skorzystam :)
Opublikowano
Wiesz w wawie jest koleś który regeneruje nawet do rabia takie rzeczy jak bedziesz chciał do dam na miary na niego. Większośc samochdów 1/4 mili w polsce robi u niego elementy metalowo gumowe