Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie napisałem mam problem z ogrzewaniem w moim e46 320d z 2002 roku. Mianowicie nawiew przy ustawionej temperaturze na 16 chłodzi, a na 32 grzeje na maxa. Nie mogę ustawić jakiejś pośredniej temperatury. Robię długie trasy i trochę męczące jest dla mnie ciągłe zmienianie nawiewu. Najodpowiedniejsza temp byłoby 21,5 stopnia, jednak mogę o tym zapomnieć. Również kiedy ustawiam klimatronik na AUTO dzieje się to samo. :/ Wierzę że istnieje osoba która jest w stanie mi pomóc. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Opublikowano
jak mam włączony nawiew na 16 stopni to zimne powietrze kończy się dopiero po włączeniu na 32, przy regulatorze na białej kresce. I grzeje na maxa do momentu włączenia na 16. nie ma temperatury pośredniej... cóż takiego to może być?
Opublikowano
Czy udalo sie moze rozwiazac ten problem? Mam dokladnie to samo i zaczynaja mi puszczac nerwy przez ten tzw "klimatronik"
Opublikowano
jestem za granica, niestety nie miałem jeszcze czasu by do tego zajrzeć... ale jeśli będziesz coś wiedział na ten temat to daj jakieś instrukcje proszę ;) pzdrawiam
Opublikowano
Może elektrozawory zasyfione

Celna uwaga, w E36 tak miałem, że klimatronik działał na zasadzie 0-1. Albo planeta Hoth, albo Piekło Na Ziemi. Okazało się, że membrana uszczelniająca trzpień stożka zaworu w jego korpusie, czyli element poruszany przez cewkę, była tak usztywniona przez wiek, że z gumy zrobił się plastik, który pozwalał na ruch wspomnianego rdzenia tylko do skrajnych pozycji - na 32' sprężyna otwierała zawór, na 22 cewka nie miała tyle mocy żeby ją unieść, dopiero przy 32, jak na cewkę nie szło napięcie, membrana przeskakiwała i zawór się zamykał.

Remedium okazał się zestaw naprawczy - na allegro znalazłem za chyba 20 pln - do E36 potrzebne były 2 membrany i 2 uszczelki - gniazda stożka zaworu. Do E46 zdaje się jest jeden elektrozawór tylko - albo ja nie widziałem opcji z klimatronikiem dwustrefowym ;)

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Dzialanie elektrozaworu można sprawdzić INP-ą.O ile pamiętam ustawia się procentowo otwarcie i zamkniecie(kiedyś się bawiłem tą funkcją)-w module klimy aktivate?
never again N46