Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałem dowiedzieć się, jaką maksymalnie można zamontować felgę w E46? Aktualnie posiadam zawieszenie MTS to twardsze, ale zamienię to na jakiś gwint przed latem.

Wymaganiem są opony, których mam cały komplet nowych i które w sumie chciałbym używać, jeśli byłoby to możliwe. Rozmiar 225/45/17. Wymogiem jest też brak konieczności przeróbek, typu gięcie itd. Nie chcę aż tak ingerować w samochód.

Czy felgi Przód: 8,5Jx17 ET40 Tył: 10Jx17 ET35 są do ogarnięcia?

Opublikowano

Czyli mogę brać spokojnie? Bo chcę ładną felgę, delikatną glebę, ale nie chcę ingerować głębiej w samochód, przynajmniej narazie.

A co z oponami?

Opublikowano
ja mam felgi 8 cali szerokie 17cali wielkie i et 34 i od nadkola do opony jest malo luzu ze dystansow nie trzeba i opony 225/45/r17 i nic obciera, mozesz kupowac felgi:) tylko ET zobacz jak bedziesz kupowal zeby ci za nadkole nie wystawały te felgi:) najlepiej wklej linka felgami i ci powiemy czy ET pasuje:)
Opublikowano

Podałem wszystkie wymiary, które posiadam.

Przód: 8,5Jx17 ET40

Tył: 10Jx17 ET35

Średnica otworu centrującego: 72,6mm.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Śmiało możesz brać :cool2:

Tylko przy 10 calach i 225 będzie mega naciąg..przód będzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
do 2.0d takie szerokie :) bez urazy ale "Pikaczento" będzie Cię na światłach zostawiało ;) ale za to będziesz młócił małolatki w krzakach :)
Opublikowano

Niech się ktoś jeszcze wypowie. Felga 5x120 8J et20 W e46 będzie jeździć bez tarcia?

No ale 8J, to 8 cali, tak? :D Czyli całkiem spoko powinno być, tylko tego ET nie rozumiem...

I nie jeżdżę szybko, a o auto dbam. Sprzęgło, dwumasa, zawieszenie, hamulce wszystko nowiutkie, przyszła pora na przyjemiejsze sprawy :) Zacznę właśnie od felg.

Potem nowe obicia foteli (mam te "kubełki" tylko nie w skórze i jasna tapicerka, strasznie łatwo się brudzi, ciężko czyści), maska do lakierowania (obicia kamieni), nowe klosze przód... Teraz już będzie przyjemnie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ET to odsadzenie, seryjne w e46 wynosi 47, i mniejsza wartość tym bardziej felgi "wychodzą" na zewnątrz. ET20 to przegięcie, szczególnie przy 8 calach szerokości, przód będzie wystawał a tył przycierał przy obciążeniu (jeśli wejdzie). Bardzo istotny jest otwór centrujący, w felgach z e39 jest większy, bo 74,1 a w e46 72,6.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wpisz w google co to jest et, zobacz zdjęcia.

Najbardziej łopatologicznie. Felga jest np et 50, równo w krawędzią obręczy koła jest mocowanie felgi do piasty - to jest np et50.

Jak ją odwrócisz to będzie np et5 albo et0, co jest abstrakcją ale chodzi o przykład.

Wtedy będzie wystawać połowę za nadkole.

Nie szerokość jest ważna ale et.

Załóż coś z ori co wychodziło w e46, po potem będzie, że ociera, dobija i bije na pieście.

Opublikowano
Cholera wie,teoretycznie powinno być ok.Skoro mam felgę 8cali et 34 i dystans 17 mm wchodzi bez problemu,a koło nadal nie wylazło poza krawędz nadkola ?. Czyli Twoje 8 cali oraz et20 nadal nie wychodzi na zewnątrz tyle co moje 8 cali et 34 i dystans.Różnica jest 3mm.Z tym że u mnie nikt z tyłu nie podróżuje.Teoria teorią lecz niech się wypowie ktoś kto wie lepiej.
Opublikowano
Ja też nie rozumiem, po co w tematach wypowiadają się ludzie, którzy zupełnie nic do nich nie wnoszą. Oboje musimy z tym jakoś zyć.
  • 5 lat później...
Opublikowano
Mam pytanie. Posiadam e46sedan 318I I chce zmienic felgi z 16na 17 8j et30czy niebede mial problemu z przodu przy skrecaniu czy niebeda obcierac oczywiscie opony 225/45/17 zawieszenie seryjne
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Będzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL