Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem/pytanie. Mam zamiar kupić BMW 525d E61 2008r z automatyczną skrzynią biegów (dżojskit). Samochód jest tańszy gdyż "coś" jest z nim nie tak. Mianowicie: gdy jest "zimny" wszystko jest ok. Można jechać 10-15km dopóki się nie rozgrzeje. Gdy się rozgrzeje zapala się kontrolka od skrzyni i samochód przestaje jechać. Nie gaśnie, ale tak jakby "odłącza" biegi. Dopóki nie ostygnie, nie da się jechać.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co to może być i ewentualnie jakie mogą być +- koszta naprawy? Wiem, że ciężko to ocenić ale może ktoś widział już podobny przypadek. Z góry dzięki za pomoc :-)

• Zarejestrowani
Opublikowano

Bez komputera podpietego to Ci wywróże jak z kryształowej kuli, ale sam fakt który opisujesz wskazuje na problem z oleje/filtrem w skrzyni , może też byc konwerter lub blad na polaczeniu silnik-skrzynia ( sama kontrolka nie gwarantuje usterki samej skrzyni).

Napisz moze skad jestes to poszukamy Ci jakiegos speca

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Nie ma możliwości sprawdzenia auta komputerem bo jest ono za granicą. Gdybym miał ją "pod ręką" to sprawa byłaby dużo prostsza ;-) Chciałbym się po prostu zorientować ile może kosztować taka naprawa (przy założeniu, że jest to mały problem i przy założeniu, że sypnęło się coś większego). Jeśli się zdecyduję ją kupić to i tak będę potrzebować jakiegoś speca który ją zbada. Jestem z miejscowości Skierniewice (między Łodzią a Warszawą).
Opublikowano

pawel.1988 w Skierkach nikogo kumatego od BMW nie znajdziesz.. Jeśli już auto będzie w PL to kieruj się do Jagiełło-BMW łódź, albo MRMotors na Mineralnej w Warszawie..

Chyba że dziqsek ma kogoś oblatanego na naszym terenie...

Opublikowano
Chyba już się wyleczyłem z tego auta. Rozmawiałem z mechanikiem pracującym w serwisie bmw i nastraszył mnie kosztami ewentualnej naprawy. Chyba kupie manual. Też jest 525d z 2008r. 1k euro więcej ale jest w pełni sprawne... Jeśli nie wypali to zastanowię się nad starszą budą 2003-2004 530d. Co myślicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak jak gosc w aso pracuje,to u nich tylko wymiana skrzyni za +-25000pln. :duh:
Opublikowano
Powiedział, że tą skrzynie ciężko naprawić. Może to jakaś pierdółka a może coś ciężkiego. Skoro na zimnym jeździ to nie wygląda na usterkę mechaniczną tylko raczej coś z elektryką może. Powiedział, że są elementy niewymienialne. Jakieś moduły gdzieś tam w środku zalane jakimiś preparatami i że tego się nie przełoży bo się nie przeprogramuje ich gdy będzie inna skrzynia (mogę coś pomylić bo nie pamiętam słowo w słowo co mówił ale mniej więcej o to mu chodziło). Nie znam się na tym co mówił ale wiedział że w aso tego robić nie będę więc nie zależało mu żeby mnie jakoś zniechęcić/zachęcić. Biorę oczywiście na niego pewną poprawkę ale skoro na forum nikt nie jest w stanie chociaż +- przybliżyć kosztów naprawy to chyba ryzyko jest spore. A co powiecie o 525d manual z 2008r? Jest coś na co przy kupnie powinienem zwrócić uwagę? Jakieś mankamenty? Byłbym też wdzięczny za info ile taka 525d w manualu może palić ;-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Remont skrzyni w tym przypadku wyniesie 9675,79 pln.

Zadowolony??

P.S.Wlasnie wywrozylem to z kuli. :duh: :mad2:

Opublikowano
Nie rozumiem do końca o co chodzi autorowi... Nikt nie jest w stanie oszacować kosztów, bo przy danych objawach może być 5 różnych rzeczy uszkodzonych, co w pierwszym przypadku będzie kosztować 200PLN, a w drugim 5000PLN ... Może jest mało oleju w skrzyni i dlatego przechodzi w tryb awaryjny. Poza tym jak chcesz kupić uszkodzone auto to zawsze jest ryzyko! Używana skrzynia + wymiana = 3000PLN około, więc tak sobie policz.
Opublikowano
Pierwsza konkretna odpowiedź. Napisałem wyraźnie, że "może" ktoś się spotkał z takim przypadkiem i coś poradzi. Jak ktoś nie wie co to może być to niech przynajmniej nie marudzi że za mało danych bo nic na to nie poradzę i wiadomo to po przeczytaniu pierwszego postu. Ale temat chyba nie aktualny bo boje się trochę tego automatu. Za to czekam na pomocne informacje przy kupnie 525d w manualu z 2008r. Z góry dzięki.
Opublikowano
Ja bym się nie bał tego automatu. W razie gdyby naprawa była zbyt droga wykładasz 4-5 tys na używaną skrzynie + nowy olej filtr etc. Kładziesz kolejne 700-1000zł za założenie drugiej skrzyni i latasz , masz gwarancje rozruchową przez miesiąc ,a to starczy na przetestowanie skrzyni.

Używane części do BMW e36 e38 e39 e46 e53 e60 e87 e90 f01 f10 f30

tel .: 731 885 885 Zapraszam :)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=39682621

Opublikowano
...No z powodu tej e46 to skrzynia do wymiany. Uszkodzenie 5 biegu to naprawa 3500-7500 a używana z anglika to 1500 z dostawą. Zgadzam się z poprzednimi dopisami na 100%