Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zaraz po zakupie auta testowałem webasto z pilota i odpala pracuje ale nie grzeje wnętrza. To dało mi do myślenia ze coś może być nie tak z ogrzewaniem. Później zauważyłem ze bardzo długo musi minąć czasu aby z nawiewów leciało cieple powietrze. Dziś odpaliłem auto z włączonym wskaźnikiem nagrzania temp. silnika z ukrytego menu i sprawa wygląda tak. Zaraz po odpaleniu auto miało temp 46 stopni zrobiłem odcinek 10 km, temp zewnętrzną 6 stopni celciusza. Na tym odcinku auto nagrzało się do 56 stopni gdzie miałem jedna ścinkę z pod świateł to temp skoczyła do 63 stopni gdzie później opadała i tak do 53 stopni celciusza opadla... Zapewne mam do wymiany któryś termostat? da się zdiagnozować który? od czego najlepiej zacząć? Pozdrawiam
Opublikowano

Właśnie wczoraj wymienilem termostat egr . Myślałem że mam 2 do wymiany bo w trasie temp około 60 stopni.Dzisiaj z rana mały test na odcinku 7 km i po wymianie termostatu egr trzyma mi temp 88-89 stopni.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

danieljj, czyli podobnie jak u mnie...

a jakiej firmy najlepiej kupić? ori, febi, behr? wole na sobie nie testować a kupić już sprawdzony przez forumowiczów :)

Opublikowano

Ja kupilem behr . Behr robił te termostaty na pierwszy montaż . Kupilem behr i widac że jest z niego zdarty znaczek bmw i numer części.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniłem dwa termostaty. Główny ori bmw a egr behr. Auto dalej nie trzyma temperatury, jak to w ogole możliwe? Układ odpowietrzony i uzupełniony na maksa. Czy to możliwe ze wskaźnik temp.z ukrytego menu źle pokazauje temperature?

Przy zabawie na śniegu na duzym parkingu auto nagrzewa sie do 92 stopni po czym jak już wjezdzam na drogę i normalnie jadę temperatura spada... Płyn chłodniczy ma duże znaczenie? Nie wymienialem go.

edit:

przed chwila zgrzałem silnik auta w garażu do 95 stopni i się przejechałem, po 20 min jeżdżenia temp. spadła do 65 stopni. Z inpa temp. z ukrytego menu się zgadza.