Skocz do zawartości

Skrzypienie na wybojach? Amortyzatory? Czy coś wiecej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dziś zauważyłem a raczej usłyszałem niepokojacą rzecz. :? Mianowicie podczas przejeżdżania przez jakąkolwiek nierówność (a jest ich jak doskonale wiecie mnóstwo) auto mi "skrzypi".

Czy czas wymienic amortyzaory? Czy coś więcej?

Jak to sprawdzać?

Pozdr

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano

Hmmm. Nie umiem dokładnie stwierdzić. Gdyż jak jadę z zamknietymi szybami i radiem cicho grającym, to nie słysze.

Przyszła wiosna, zrobiło się cieplej, szyba uchylona --> to i dźwięki zaczęły do mnie docierać.

Mam wrażenie, że raczej z przodu.

pozdr

Opublikowano
Hmmm. Nie umiem dokładnie stwierdzić. Gdyż jak jadę z zamknietymi szybami i radiem cicho grającym, to nie słysze.

Przyszła wiosna, zrobiło się cieplej, szyba uchylona --> to i dźwięki zaczęły do mnie docierać.

Mam wrażenie, że raczej z przodu.

pozdr

u mnie np skrzypia drzwi (mam takie wrazenie) - podskakuja na zawiasach na wybojach

plastiki tez daja o sobie znac

zh
  • Członkowie klubu
Opublikowano
A może tylna tuleja pływająca.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Ja mam poodbny problem, tylko ze skrzypi na wybojach to raz, a dwa przy zwyklym toczeniu sie autka w tylnym lewym kole!! Co to moze byc??
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Sprawdź mocowanie klocków - w zacisku może być luz

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Mam to samo w e38. Tylne kolo od strony kierowcy. Slychac skrzypienie na nierownosciach. Slychac tylko przy otwartym oknie, lub po za autem. Na pewno nie sa to amortyzatory bo wymienialem :worried:
Opublikowano
Witam jeśli chodzi o skrzypienie to ja stawiałbym raczej że swożnie z produ są do wymiany, też miałem podobny problem u siebie i wymiana pomogła, a co do stuków w tylnym lewym kole to przyłanczam się do reszty i też od jakiegoś czau je słysze a przypominaja one odgłoś jakby udzerzał metal o metal swoją droga to zadziwaijące że takie same objawy ma wiele betek po zimie :doh: ) Ciekawe co to może być?
Adam
Opublikowano
Ja u siebie też słyszałem jakieś niepokojące dźwięki w tylnym zawieszeniu :worried: ale chyba tylko na dużych mrozach bo ostatnio zrobiło się cieplej i na szczęśćcie cisza. Lecz żeby nie było tak słodko zaczęły trzeszczeć szyby przednie kierowcy i pasażera. :? Wygląda na to jak by za ścisło się zamykały bo wystarczy smyrnąć po przycisku i uchylić dosłownie 1 mm albo i mniej i błoga cisza. Może ktoś z tym walczył i ma na to skrzypienie jakiś skuteczny sposób??
Opublikowano

Witam!

Chłopaki najprawdopodobniej są to tuleje pływajace tylnego zawieszenia.Koszt naprawy nie jest duży tylko trochę z tym jest roboty.Spróbujcie na postoju rozkołysać i ponaciskać auto powinno być słychać .

Pozdrawiam!!!!!!!!

Opublikowano
Nie pamiętam czy tak samo jest w E39, ale w E38 może skrzypieć brak lub uszkodzona przelotka do linki hamulca ręcznego - zdejmijcie koło i się przyjżyjcie. Jak nie ma tej przelotki, to gumowa osłona linki się przeciera i zaczyna ocierać po metalowym pancerzu i skrzypi.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Kiedyś strasznie mi skrzypiał prawy tył, nawet jak jachałem po równej drodze, jak tylko autko lekko drgnęło. :D

Straszny obciach, bo było to na prawdę głośne!!

Okazało się, że to tuleja tylnej zwrotnicy inaczej zwana tuleją pływającą

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/o/v/2.png

Numerek 2 na tym zdjęciu jakby ktoś nie wiedział :mrgreen:

Mechanik wylał na tą tulejkę z pół litra jakiegoś oleju i przestało skrzypieć.

Musiałem przy tym mocno dociskać prawy tył żeby był jakiś ruch na tulejce i żeby olej dobrze wszystko obsmarował :D

Później 15 minut jeżdzenia po dołkach i skrzypienie ustało.

Pozdrawiam

AP
Opublikowano

Chłopaki z Carfix'a w Szczecinie stwierdzili, że to zakończył swój żywot prawy przedni amortyzator i skrzypiała sprężyna, która oderwała się wewnątrz amortyzatora.

Koszt wymiany przednich amortyzatorów ocenili na +- 1500zł.

Dużo to? Czy tyle powinno kosztować?

pozdr

Opublikowano

Tuleje pływająca najłatwiej sprawdzic wsiadajac do wozu. Jesli pod masa kierowcy uginajacy sie samochod skrzypi to wysoce prawdopodobna jest wlasnie tuleja.

Koszt takiej tuleji to ok. 150zł.

Problem moze byc kosztowniejszy, jesli poza tuleja wachacz w ktorym ona pracuje jest tez wyrobiony.

Tak bylo u mnie. Nowa tuleja nic nie pomogla. Musialem wymienic rowniez caly tylny wachacz. Koszt nowego 1500zl. a szrot ok. 200zl.

Innymi przyczynami skrzypienia moga byc zaschniete łączniki stabilizatora kół przednich.

Co do skrzypienia z tylu to czesto oslona tarczy hamulcowej potrafi sie odksztalcic lub naderwac.

Wszystkiego tego doswiadczylem, wiec sprawdz te elementy.

GO NAVY...
Opublikowano
Tuleje pływająca najłatwiej sprawdzic wsiadajac do wozu. Jesli pod masa kierowcy uginajacy sie samochod skrzypi to wysoce prawdopodobna jest wlasnie tuleja.

Aż tak ciężki nie jestem, ale skrzypi tylko podczas jazdy po nierównościach. Właśnie z przodu, z prawej strony.

Amortyzator ciekł już od jakiegoś czasu. P prostu przyszedł jego czas...

Pozostłe elementy były sprawdzane. Zresztą, jak będzie skrzypiało po wymianie, to pojadę z pretensjami reklamować.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

Opublikowano
Witam!!!!

No chyba trochę przegieli z tą ceną!!!!!!!!

Koszt amorów gdzies koło 450-500 zł sztuka.No chyba ,że taką robociznę mają drogą!!!!!!!

Pozdro!!!!!!!!

Amor - 500zł sztuka. A wiec 1000, do tego jakieś ustrojstwa, których nazwy nie pamietam. No i robocizna 200zł. Tak mi mówią.

Opublikowano
Witam ja własnie mam ten sam problem w przednim kole jak jade np po takiej małej dziurze przejade to słysze tak jak by amortyzator nie trzymał takie drżenie (puste drżenie) tylko w tym kole. Tuleje w wachaczu wymieniłem drażek kierownicy ten w pionie taki cienki ma lekkie luzy ale go wymieniam jutro. Ale myśle że to nie od tego. co to może byc. Nie ma luzów na łożyskach. I jak wjezdzam na próg do garazu powoli to czuje lekkie chrupnięcie.
Opublikowano

Witam!

Otóż co się okazało. Amoryzatory wymienione a skrzypi dalej.

Ale już wiadomo co.

Jest to "łącznik kontrolera poziomowania ksenonów". Koszt około 80zł. Będę go wymieniał po Świętach. Po prostu z biegiem lat cosik pordzewiał i on wydaje te dziwne dźwięki.

pozdr

Opublikowano
ale w E38 może skrzypieć brak lub uszkodzona przelotka do linki hamulca ręcznego - zdejmijcie koło i się przyjżyjcie

a po której stronie jest ta przelotka hamulca ręcznego ??

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

u mnie już zostało zdiagnozowanie skrzypienie z tyłu z prawej strony.

otóż na wachaczu jest gumowa tuleja ruchliwa i tam dostała sie woda bo tuleja była w stanie anogalnym ---- teraz jest dalej w taki stanie gdyż została mocno nasmarowana oliwą.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska