Skocz do zawartości

[e30] Rozruch M40, brak inicjacji pompy paliwa... ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam taki problem, a w zasadzie nie wiem czy to problem czy normalne, ale w każdym samochodzie z jakim się spotkałem pompa paliwa włącza sie zawsze przed właściwym rozruchem paliwa i "nabija" instalacje paliwową świeżą karmą. U mnie jest cisza :shock: Pompa startuje rownocześnie z silnikiem.

Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat w sam Naprawiam, instrukcji obslugi E30, nawet w Haynesie. Google milczy za granicą.

Sprawdziłem przekaźnik który zdaje się jest od pompy (niebieski) i jest to zwykły przekaźnik bez żadnej elektroniki, wiec ewentualny impuls do rozruchu samej pompy musi generować komputer. U mojego kolegi z takim samym silnikiem podobno kiedyś to działało, ale po jakimś czasie jazdy na samym LPG i podłączeniu na próbę pompy paliwa okazało się, ze również ta opcja umarła. Czy ktoś moze potwierdzić, że M40tka z komputerem Motronic 1.3 miały wstepną inicjację pompy ? U kogoś to działa ?

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moje M40 też załącza pompę w chwili rozruchu a nie przed. W wyniku spalenia kabla w skrzynce, mechanik mi lekko przerobił to i teraz pompuje zaraz po włączeniu zapłonu. Ale na dobrą sprawę nie ma to znaczenai tak czy tak. Ja nie zauważyłem różnicy by inaczej odpalał.

PZDR>