Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zbieram się pomału do wymiany sprzęgła i mam takie pytanie bo chciałbym wcześniej sprzęgło przygotować, jak poznać bez ściągania skrzyni jakie mam sprzęgło,czy dwumasa czy zwykłe?

auto E36 318i 96r czerwiec m43

Opublikowano
Kolega w E36 1.6 z 94r miał dwumas. Sprawdź w realoem i tam będziesz miał podane
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W M52 też jest dwumas. Więc nie wiem skąd wziąłeś, że jak benzyna to dwumasu nie ma?
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Kolego mam ten sam silnik co ty i widziałem go rozebranego wiec na 100% nie masz dwumasa.A kolego M52 to m52 zazwyczaj w benzynach nie ma koła dwumasowego.Koło dwumasowe jest stosowane w większości w silnikach wysokoprężnych żeby tłumić drgania !!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
M52B25 ma dwumasę. Mało tego sprzęgło jest identyczne jak w M51 czyli popularnym TDSie.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Dwumasa stosowana jest zarówno w dieslach jak i w benzynowych.eliminuje drgania na niskich obrotach silnika.zredukowane zostaje także szarpnięcie w momencie załączania sprzęgła.

Dzięki temu wydłuża się żywotność skrzyni biegów i jej podzespołów.

P.S. w mojej też jest dwumas.