Skocz do zawartości

Skąd wyzwalany jest sygnał do obrotomierza w 316i M40 89r ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeszukałem forum pod hasłem obrotomierz i niestety nic dokładnego na mój temat nie znalazłem :D

Rzecz dotyczy modelu E30 316i M40 89r.

Problem polega na tym, że nie wiem dokładnie, skąd czerpie sygnał początkowy obrotomierz.

Przypuszczam, że jest to alternator, ponieważ cewka odpada w tej wersji silnika.

Może ktoś z Was forumowicze rozbierał, sprawdzał bądź rozwiązał problem niedziałającego obrotomierza.

Zaznaczam, że akumulatorki w liczniku są ok. Po skasowaniu inspekcji i oil service nie mam żadnych problemów z diodkami(świecą na zielono). Bezpieczniki ok(nr.21)

Licznik rozbierałem niejednokrotnie, podmieniałem zegary. Wszystko działa oprócz obrotomierza i ekonomizera. Sprawdziłem sam obrotomierz wyciągając go z płytki drukowanej i podając napięcia na 4 styki-działał.

Po pomiarach obrotomierza multimetrem na włączonym silniku, doszedłem do wniosku że nie dochodzi żadne napięcie.

Pytania:

1)skąd bierze sygnał początkowy obrotomierz?

2)gdzie może być przyczyna zaniku napięcia?

3)wasze sugestie i propozycje?

Pozdrawiam

Elkar

Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano

dolaczam sie do pytania bo mam problem z czasowym zanikiem dzialania wskaznika zuzycia.

mysle ze sygnal jest podawany bezposrednio z urzadzenia sterujacego wtryskiem - ale pewny nie jestem. pomoglby schemat elektryczny ukladu wtryskowego ale gdzie takiego szukac?

Opublikowano
Z alternatora bierze się sygnał w dieslach, gdy nie ma układu zapłonowego.

A wiesz może Kowal skąd bierze się w benzynie(po za cewką) ?

Opublikowano
Witam

Moze masz wtyczke od 6 -cio cylindrowego?z przodu zegarow/

Wymien na od 4 i bedzie w porzadku.

pozdrawiam

Belgus, to raczej odpada ponieważ założyłem zegary z Is-a i nadal to samo.

Opublikowano
Czesc

Problem moze tkwic w sterowniku silnika.

Sprobuj podmienic.

pozdrawiam

Witaj, Belgus

Spróbuję zamienić, zobaczę czy coś się zmieni.

Pozdrawiam