Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

proszę o szybka pomoc - otóż byłem właśnie na przedzimowym przeglądzie u znajomego mechanika. Wymieniałem standardowo odmę, filtr paliwa, filtr oleju, filtr powietrza i filtry kabinowe.

Do tego kupiłem świeży olej Valvoline SynPower 5W30 w dwóch 4L butlach. W sumie 8 litrów a na miarce po wymianie mam ledwo minimum :mad2: . Mechanik twierdzi, że wlał całą zawartość obu butelek. Jak to możliwe ?

Możecie coś podpowiedzieć bo według tych wskazań powinienem dolać jeszcze spokojnie z litr :cry2: a to da mi już 9 litrów oleju w silniku. :mad2:

Edytowane przez carlos76

...Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami 😜

-> E46-> E39-> G20

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niemożliwe, przecież jakbyś zlał całość i zostawił auto na pół dnia żeby ściekło, to po wlaniu 7l masz górny stan.

A po 8 to już katastrofa dla uszczelek.

Coś cie chyba mechanik cygani, takie rzeczy nie mają prawa...

Opublikowano
Do M57 wchodzi 6.5L i ani kropli więcej! Wystarczy po zalaniu poczekać chwile i już powinno być na poziomie. Jak kupowałem 7L to zawsze mi 0.5L zostawało na dolewke.
Opublikowano
Widocznie mechanior zalał olej do swojego auta u mnie również w 2.5 dieslu wchodzi około 6,5 l oleju i jest stan kupuje 7 i troche jest na dolewke.. Dokup oleju dolej i zmień mechanika

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/540/GXkz5A.jpg http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/674/HflcC3.jpg

Zapraszam do galeri mojej e39

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=202486

Moja była bmw E36

http://imageshack.us/f/545/image1181.jpg/ Galeria mojej bmw

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym się nie odważył dolać, cholera wie co tam jest walne, i czy w ogóle zostało wymienione.

Idź do gościa, i kawa na ławę, gdzie jest olej.

Albo niech zleje jeszcze raz z silnika przy tobie, i zmierzy ile oleju, ma być tyle samo ile wlał.

Jak się zgadza (co jest niemożliwe) i wyjdzie te 8 litrów to bierzesz sprawę na swój koszt i szukamy usterki (no serio, to niemożliwe), a jak nie, to ma ci odkupić olej i również w twojej obecności go wymienić.

Opublikowano

wszystko ok - mógł mnie próbować oszukać - biorę to pod uwagę. Ale załóżmy, że tego nie zrobił. Przez weekend i tak nic nie załatwię z nim.

Możecie pomyśleć jakie mogą być inne powody że weszło tyle oleju ? bo mi nie przychodzi nic do głowy... :mad2:

Nawet jeśli bagnet byłby za krótki (od jakiegoś innego modelu) to po wlaniu 8 litrów i tak by się chyba już przelewało gdzieś - dobrze myślę ?

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
nie przelewało by się. Zniszczy uszczelniacze na zaworach albo wydmucha jakąś uszczelkę. Będzie zbyt wysokie ciśnienie w układzie i olej uciekać może jakąś najłatwiejszą drogą albo zniszczyć silnik czyli te uszczelniacze
Opublikowano
A - jeszcze jedno. Jest jakiś zewnętrzny objaw tego zbyt dużego ciśnienia ? widać to jakoś gołym okiem ? Bo jak to właściwie wytłumaczyć że dało się wlać tyle tego oleju... ?

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano

Moim zdaniem tyle by mogło wejść, jakbyś całkowicie oczyścił z oleju silnik - każdy zakamarek. Ale to bez rozbiórki praktycznie niemożliwe, więc nie ma cudów. Choć więcej jak 8 byś raczej nie wlał.

Może mechanikowi się po prostu gdzieś butelka przewróciła i wstyd mu się przyznać, albo faktycznie jakąś totalną lewiznę odwala. Podejrzewam, że byle jakiego oleju za 12zł/litr nie lejesz, więc pokusa może być. Najgorsze jest jednak to, że nie wiesz co właściwie zostało wlane do silnika.

Z drugiej strony czy jeśli mechanik by oszukiwał na oleju, to czy zgłaszałby że zabrakło? Myślę, że jakby chciał oszukać, to wlałby tani olej, a dostarczony przez Ciebie zachował dla siebie.

Opublikowano

też tak sądzę... mechanik raczej dobry fachowiec i w miarę zaufany (chociaż w dzisiejszych czasach ciężko o uczciwego fachowca). Silnik był rozbierany bo wymieniałem uszczelki, które z racji wieku już mocno przepuszczały.

Nie była tylko wykręcana miska olejowa a tak reszta była. Po złożeniu wszystkiego do kupy i zalaniu świeżego oleju (a kupiłem 2x Valvoline 5W30 4litry) wyszło to co napisałem czyli 8 litrów a na miarce minimum.

Czy któryś z kolegów posiadających ten sam model co ja może sprawdzić jak długą miarkę ma w silniku ? Chociaż to bym sprawdził...

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
W moim aucie bagnet ma 43 cm długości. Mierząc od miejsca gdzie bagnet opiera się o rurkę po włożeniu na miejsce do miejsca oznaczonego jako maximum.
Opublikowano
zmierzyłem dzisiaj moją miarkę i ma dokładnie tyle samo - 43 cm. Tak się zastanawiam czy może wcześniej ktoś grzebał w silniku i dlatego wchodzi więcej oleju...

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
Niech mechanior spuści olej do menzurki, w twojej obecności, wtedy będzie wiadomo ile wlał.
Opublikowano
Myślę, że nie ma co teraz gdybąć dolać do prawidłowego stanu i następną wymianę robić pod nadzorem i się okaże jak było wcześniej.
Opublikowano

Sprawę trzeba wyjaśnić od razu, zlewasz do menzurki i wychodzi np. 6 l. Pytanie: gdzie są 2 l. i co tu jest właściwie wlane?

Jeszcze jedno, czy dostałeś, widziałeś swoje puste bańki po oleju valvoline?

• 8 lat później...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta.

Wczoraj do M 57 w 525d E60 2003r wprowadziłem równe 9l oleju. Stan oleju na bagnecie - max.

Stary olej zrzucony z miski z samochodem na 20 cm podjazdach, swobodny spływ oleju - ok 1,5 h. To już trzecia wymiana oleju w tym samochodzie - waruki i ilosci oleju zawsze takie same.

Raczej nikt nigogo nie oszukał...

Pozdrawiam

Jaca

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wchodzi 8,25 na stan więc jak wlałeś na max to mogą być okolice 9l. Mowa oczywiście o m57n w e60, w e39 m57 wchodzi 6,5l, więc tu zagęścić 9l to już sztuka.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy mam dokładnie ten sam przypadek. E39 525d 163km 2000r. Przed wymianą oleju na bagnecie była połowa stanu. Do wiadra z miarką zlałem 8l oleju. Wlałem nowy olej, 6,5l i bagnet był suchy. Po dolaniu 1,5l do tych 8l pojawiła się połowa stanu na bagnecie. 

Suche fakty:

-silnik fabryczny nigdy nie rozbierany/wymieniany

-bagnet oleju oryginalny z numerem identycznym jak po Vin na bmwstore

-kolektor oryginalny ten sam od nowosci (do niego jest przykręcona rurka od bagnetu)

-miska oryginalna nigdy nie demontowana

-rurka od bagnetu siedzi prawidłowo i po schematach wygląda na oryginalną nie wymienianą (nie ma na niej nr cześci)

-w aso po nr vin również jest informacja, że do auta wchodzi 6,5l jak też podają wszystkie informatory olejowe (dobierz olej itp.)

Jak wiadomo powyżej połowy stanu w tych silnikach idzie zaraz olej w dolot i tu też pcha go pomimo nowej odmy, ktora już jest cała mokra.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek lub ma pomysł co może być nie tak?

Mile widziana by była informacja dokąd sięga bagnet przyłożony do rurki w którą się go wkłada. Mój w ten sposób mierzony kończy się około 1,5 cm przed miejscem w misce olejowej do której wchodzi rurka prowadząca bagnet. 

• Moderatorzy
Opublikowano
6 godzin temu, aleksander_ee napisał(a):

Wlałem nowy olej, 6,5l i bagnet był suchy. Po dolaniu 1,5l do tych 8l pojawiła się połowa stanu na bagnecie. 

Wsadź bagnet, obróć dookoła i wtedy sprawdź jaki masz poziom. Poza tym nie widzę powodu do zmartwień. Ja leję 7L i mam poniżej połowy.