Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam niewielki wyciek oleju z silnika, z okolic węży olejowych biegnących do filtra. Za pomocą lusterka i innych kombinacji alpejskich :D doszedłem do wniosku, że to z węży olejowych wchodzących do silnika (rys 5 i 6). Niestety nie wiem jak się do nich dobrać. Od góry nie ma szans na dojście. Od dołu też zasłonięte pompą wspomagania, alternatorem.... Poradźcie jak to zrobić. Jak te węże są mocowane - jakiś gwint, zatrzask??

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HE51&mospid=47384&btnr=11_1090&hg=11&fg=30

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysiek BMW Klub Polska
Krzysiek
Opublikowano
odkręcasz nakrętke 9(11) zdejmujesz obejme chyba nr8(10) i po prostu wyciągasz przewody.tam są na nich oringi które musisz wymienić i po sprawie.Jakby ciężko schodziły to je spróbuj delikatnie podważyć płaskim śrubokrętem :cool2: Najwygodniej jest zdjąć kolektor :cool2:
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Wymieniłem, jednak dalej ciekło :duh: Pojechałem do warsztatu i dowiedziałem się że to nie z oringów lecz z samych węży - tj. tych zaprasowanych końcówek. Zły byłem bo narobiłem się nieźle aby te cholerne gumki wymienić. Zły humor miałem jeszcze przez kilka dni bo zapłaciłem w ASO za nowe węże ponad 400zł. Teraz czekają w garażu na przypływ chęci do pracy. Przynajmniej wiem jak się do tego zabrać: demontuje się osłonę od dołu, pompę wspomagania, alternator. Potem troche gimnastyki, oleju w rękawach i gotowe. Generalnie paskudna robota na weekend. Trzeba mieć olej silnikowy i wspomagania na dolewkę.

Pozdrawiam

Krzysiek