Skocz do zawartości

stuki podczas przyspieszania i hamowania okolice skrzyni bie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moje bmw 730 88 automat podczas przyśpieszania i hamowania stuka koło skrzyni ,co to morze być ???????????????????? :think:
Opublikowano
Miałem podobnie w E30. Śruba mocująca poprzeczkę skrzyni z poduszkami do podłużnicy była poluzowana. Dokręciłem tylko o 1/2 obrotu a stukanie ucichło.
Opublikowano
dzięki za odpowiedz posprwadzam ,ale te stuki są tylko podczas gwałtownego przyśpieszania i przełanczania z 1 na 2 igwałtownego hamowania nara
Opublikowano

Podczas przyspieszania jak i hamowania, na silnik wraz ze skrzynią działają prawa fizyki takie jak siła odśrodkowa bezwładności tzn. jak hamujesz to całość przesuwa się do przodu a jak przyspieszasz to odwrotnie. W związku z tym, że układ wydechowy jest przykręcony do silnika porusza się razem z nim i pomimo podwieszek gumowych przytrzymywany jest dodatkowo poprzez właśnie ten element, o którym pisałem powyżej. Jeżeli nie będzie on przykręcony to dostanie luzu i może powodować niepotrzebny hałas.

Oczywiście jeżeli ten hałas, o którym mówimy pochodzi od tego.