Skocz do zawartości

E60/61 Zmiana lewarka i kierownicy z lopatkami - LCI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lukolo85

Podziel się tym info tu na forum, sam chętnie zobaczę ja się to robi, bo chce u siebie też zrobić kiere z łopatkami i skrzynie SAT :D

• Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
SAT to nie wszystko,trzeba jeszcze odpowiedni soft do skrzyni wgrać,wtedy to ma ręce i nogi. :mrgreen:
Opublikowano

zacznijmy od tego ze potrzebne sa dwa przewody i 3 piny żeńskie - te o ktore pytales :) wiązka kierownicy no chyba ze juz jest przy zakupionej kierownicy

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/61_2247-elektronika-kierownicy/i50101#part07

niestety nie posiadam zdjec bo jeszcze nie robilem tej operacji u siebie - brak czasu.

1) jeden koniec "zakutego" kabla wpinasz do wtyczki ( x1880 ) pod pin 12 - drugi koniec wpinasz do ziemi ( - )

2) jeden koniec "zakutego" kabla wpinasz do wtyczki ( x1880 ) pod pin 13 - drugi koniec wpinasz do wtyczki ( x6031 ) pin 11, ktora znajduje sie w ebox-ie.

ebox znajduje sie w komorze silnika (lewa gorna strona - stojac przodem do samochodu, pod mikrofiltrem ) takze bedziesz musial odkrecic schowek pasazera i tamtedy sie dostac.

jesli korzystasz z WDS-a bardzo szybko namierzysz te wtyczki a jesli nie to daj maila na PW to ci wysle zdjecia w PDF :).

co do SAT to P&P pluz tak jak kolega gk_tds wspomnial odpowiedni soft :)

mysle ze ktos pozniej napisze co i jak z kodowaniem z krotkim opisem i bedzie ladny DIY dla potomnych :mrgreen:

:mrgreen:

Opublikowano

Rozumiem, czyli do tego jeszcze soft, a ja mam jeszcze pytanie: jak to się ma do "zwykłego" przycisku SPORT?

Na zagranicznych forach czytałem, że on również zmienia charakterystykę pracy skrzyni (w LCi na pewno, nie wiem jak w pre-LCi)... jakiś koleś zapodał zdjęcie, że po przyciśnieciu tego przycisku wyskoczył mu napis sport, utwardziła się kiera, polepszyła się reakcja na gaz i skrzynia biegi zmienia szybciej, do tego jak przełączył na M/S i włączył SPORT na wyświetlaczu nie pisało już M1, M2 itd. tylko S1, S2! Czym to się różni od SAT?

edit: jeszcze jedno, czy trzeba tą kiere z łopatkami łączyć potem z SATem? Czy to już tylko wtedy soft? No i czy SAT może być bez łopatek przy kierze?

• Zarejestrowani
Opublikowano

Ja mam u siebie sam SAT bez kierownicy bo nie mogę w ludzkich pieniądzach znaleźć poliftowej z łopatami i podgrzewaniem :mad2:

Guzik sport faktycznie utwardza prace kierownicy ale reakcji na pedał nie zmienia, to efekt placebo bo zwyczajnie po wcisnięciu SPORT skrzynia redukuje bieg o jeden w dół ;) Zmienia biegi szybciej ale TYLKO w trybie manualnym, na D i S i po wcisśnięciu guzika SPORT nic sie nie zmienia, jak ktoś dużo jeździ w trbie manualnym to spoko, ale do codziennej jazdy szkoda kasy

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

1) jeden koniec "zakutego" kabla wpinasz do wtyczki ( x1880 ) pod pin 12 - drugi koniec wpinasz do ziemi ( - )

:mrgreen:

czyli ten przewód bym nie wyciągał spod poduchy w kierownicy, bo tam już chyba jest masa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi się podoba to,że w trybie D jak ruszysz łopatką "minus" skrzynia redukuje jeden bieg w dół i przełącza się w tryb manual.Pomocne przy szybkim wyprzedzaniu,a po chwili sama wraca do trybu D bez ruszania lewarkiem.
Opublikowano

Grzesiek napisz jeszcze, że sportowy soft idzie wgrć bodajże tylko do 3 modeli BMW w tym moje 550i :) To są dwa filmy po operacji w moim aucie. Soft wgrany dzięki instrukcji gk tds :cool2:

Spolszczenie CCC na PW ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak ktoś potrzebuje info,to sobie znajdzie,albo pojedzie do fachowca i mu to w mig ogarnie np.dziqsek :wink:

P.S.fajnie się odpycha to twoje 50i :cool2:

Opublikowano
Jeszcze takie pytanko... czy wybierak skrzyni SAT będzie do e60tki pasować od F10? Wszędzie szukam do E60 ale nigdzie nie ma :/, a do f10 znalazłem, tylko pytanie czy będzie pasić?
Opublikowano

raczej nie podejdzie, predzej bedzie pasowala z 6-er LCI ale trzeba by bylo sprawdzic :)

wg mnie lepiej kupic nowy i miec swiety spokoj - nigdy nie wiadomo co kupisz

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/25_0456-przelacznik-zmiany-biegow/vCU00498

Opublikowano

Napiszecie mi dokładnie które te dokładnie miałbym kupić? Bo są różne, większość wycofane z produkcji, został tylko jeden, czy to ten?

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/9212220-skrz-przel-zmiany-biegow/i50108/kL/sN/r2009

Dobra, chyba kupię nowe, jeszcze jedno pytanko, czy aby szło zakodować SAT prócz tego lewarka mieć kiere z manetkami? Czy że zwykłą kierą tez da się zakodować?

Opublikowano

tak ale to tylko skrzynia sterujaca do ktorej musisz dokupic przycisk sport i dżwignie (uchwyt lewarka ) i z 1100 zrobi sie 2tys :mrgreen:

co do drugiego pytania mozesz miec SAT-a bez kiery z łopatkami :)

Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi :)

Opublikowano

Tak wiem że trzeba dokupić jeszcze przycisk i lewarek :duh: ;)

A te akcesoria typu śrubki itp. to też dokupić czy stockowe pasują?

Opublikowano
Do SAT nie jest potrzebna kiera z łopatkami. Jedynie co musisz zrobić to wyłączyć łopatki w EGS bo lewarek ci będzie odskakiwał gdy będziesz chciał dać DS
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano

Mam do Was wielką prośbę... :roll:

Możecie mi napisać jak i co krok po kroku włączyć/wyłączyć w trakcie kodowania?

Stawiam ogromnego browca! :wink: (np. na zlocie BMW w przyszłym roku :roll2:

• Zarejestrowani
Opublikowano
Nire do każdego silnika można było dołożyć, ale spokojnie do Ciebie się da. Napisał bym Ci ale sam pisałem do Ciebie 3 razy w sprawie IC i paru innych i zawsze bez odpowiedzi...

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

dziqsek

:duh:

Faktycznie, masz rację, czasami zczytam wiadomość i spiesząc się zostawiam odpowiedź na później, po czym zapominam i nie odpisuje :oops:

Przepraszam, z racji tego że człowiek "zalatany" i w głowie tysiącpincet pomysłów na minutę to potem tak to wygląda, oczywiście to nie wytłumaczenie, no ale jakoś trzeba wyjść z twarzą... :roll:

Opublikowano
Gdzieś wyczytałem, że jest taka możliwość, by po przełączeniu na tryb M/S biegi po osiągnięciu pewnej granicy obrotów nie zmieniały się na kolejny bieg tylko pozostał na tym jaki aktualnie jest, czyli nie zmieniał by biegu, tylko ciągnął do końca! Słyszeliście o czymś takim? Kiedyś właśnie na jakimś zagranicznym forum to przeczytałem... :roll:
Opublikowano
Mam do Was wielką prośbę... :roll:

Możecie mi napisać jak i co krok po kroku włączyć/wyłączyć w trakcie kodowania?

Stawiam ogromnego browca! :wink: (np. na zlocie BMW w przyszłym roku :roll2:

podpinam się do prośby i mam jeszcze jedno pytanie.

Ja mam tylko kiere z łopatkami i czy konieczny jest ten SAT sportowy?

Bo jeśli przełączę na manual, to i tak będę miał sterowanie łopatkami.

Bo u mnie chyba nie da się wgrać tego sportowego softu do skrzyni.

Opublikowano

No ja juz mam zamówiony cały kpl. SAT, do 10 dni powinno być u mnie, nie jest tanio bo 2,5k pln :/, mam nadzieję że warto... co ja gadam, pewnie tak :cool2:

Tylko muszę potem do Kogoś szeroko się uśmiechnąć by programowo mi to ogarnął :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2,5k pln :duh: przecież taki SAT można dostać już za 150-200€ ja za tyle kupiłem używkę.
Opublikowano
Ja kupiłem nowy, z bmwstore.pl. Wiem że można dostać używki, w PL nie znalazłem, szukałem za granicą i niby były, ale wiesz jaki stan? Tu przynajmniej mam nowke :D... troszkę kosztuje, no ale co, raz się żyje :roll2: