Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno stałem się szczęśliwym użytkownikiem E46 2.0d 150 KM. Powoli zaczynam ogarniać swoją Bryczkę. Osunięte zostały klapki, wymieniona odma, filtry, oleje, świece żarowe.

Po podłączeniu INPY, mam 3 błędy silnika:

1. 4501 (1025) Abgasrueckfuehr-Regulung

2. 43F1 (0) Elektrischer Zuheizer

3. 4AB2 XXXX Unbekannter Feheizer

Użyłem wujka google... poczytałem trochę....ale mam wątpliwości co do swoich wniosków. Błąd nr 1 dotyczy zaworu EGR, tylko nie mogę rozkminić co jest tego powodem. W necie znalazłem niby wyjaśnienie tego błędu - dot. EGR, ale te rozszerzenie w nawiasie jest zupełnie inne, jak sie domyślam, inny jest powód błędu. Pomorze ktoś? dodam, tylko że auto na zimnym silniku cholernie dużo pali - 9litrów =70 km po mieście, do tego na zimnym silniku śmierdzi spalinami na zewnątrz. Taka jakby jasna chmurka puszczona .

Błąd 2 i 3 jak doczytałem spowodowany jest uszkodzonym podgrzewaczem płynu.

Co koledzy sugerują w związku z błędem ERG?

Czy uszkodzony podrzewacz ma jakiś wpływ na powyższe?

Dodam iż na ciepłym silniku spalanie wraca do normy.

Opublikowano

Witam.

Mam bardzo podobny problem co kolega wyżej i też nie wiem o co chodzi. Też śmierdzą spaliny na zimnym silniku oraz dużo pali... :(

Opublikowano
Z tego co kojarzę praca egr jest monitorowana za pomocą czujnika doładowania w dolocie. Elektrozaworek pracuje? Przewód do egr sprawdzony?
Opublikowano
Kolego własnie wezmę sie za to w weekend, teraz dzień krótki. Właśnie zdziwiło mnie to że ten problem z egr ludzie mają zazwyczaj inne rozszerzenie, a u mnie wyskoczyło 1025. Auto swieży nabytek, więc dopiero raczkuję....