Skocz do zawartości

X3 E83 2005r. Business CD Radio AUX IN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy radio mojego auta posiada funkcję AUX i jeśli tak jak to aktywować.

W razie negatywnej odpowiedzi, mając instalacje zmieniarki CD, czy można podłączyć na miejscu zmieniarki inne urządzenie, n.p. nawigator dynavin?

Oto dane radia:

Identification

BMW part number 4154935

Hardware number 71

Software number 63

Supplier Philips

Coding index 1

Diagnostic index 46 (CD53 E85)

Bus index 1

Date of manufacture 24 / 5 week / year

Serial number ?????????????????

Opublikowano
Wyjscie aux masz obok zapalniczki z tyłu pomiędzy przednimi siedzeniami.Jesli nie ma to nie ma :wink:

viewtopic.php?f=86&t=218464

Niestety obok zapalniczki nic nie ma. Ale szczerzy mówiąc chciałem tylko dojść do tego czy moje radio ma lub nie funkcję AUX. Dziś podłaczyłem się z NCS Expert i oto wynik modułu Radia:

TP_MINIMAL_VOLUME

wert_01

GAL

wert_02

KEY_MEMORY_RADIO

nicht_aktiv

REG

wert_04

DSP_CDC_DIGITALLTG

wert_00

LAENDERVARIANTE_RADIO

ece

TP_FUNKTION

tp

RDS-AF_SWITCHING

rds_on/af_auto

PTY_TABELLE

ece

AUX_IN

kein_aux

TV_SYSTEM

wert_01

Szukałem w necie ale nic nie znalazłem co do tego KEIN_AUX, ale wydaje mi się że sprawa prosta ... radio nie posiada funkcję AUX.

Ktoś potwierdzi?

Opublikowano

Spróbuję na NCS EXPERT zakodować AUX_IN w wyposażeniu auta (czyli z "kein_aux" na "aux"), ale przy zapisywaniu mam taki komunikat:

ERROR! Modul: A_RA_NG.IPS, Proc: Cod_SG_CODIEREN, LineNr: 58, ErrorNr: 2060

COAPI-2060: Codierung fehlerhaft (allgemein)

C_RADIO, C_C_AUFTRAG: ERROR_VERIFY

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2060

SG_CODIEREN

Czy ktoś może mi wyjaśnić? (W sieci nic nie znalazłem!)

Dziękuję.

Opublikowano
No właśnie też tak uważam,bo przecież teraz nie wyświetli ci napisu aux bo nie masz niczego podłączonego :wink: :wink:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Kolego, czemu utrudniasz sobie życie? Nic nie kodujesz, tylko robisz kabelek i podłączasz do radia. Wciskasz "mode" i wyświetla się napis "AUX IN".

No właśnie też tak uważam,bo przecież teraz nie wyświetli ci napisu aux bo nie masz niczego podłączonego :wink: :wink:

Bardzo dziękuję za radę. Problem polega na tym, że kupiłem Nawigator Dynavin i jeden gość mi powiedział że moje radio nie ma AUX (sam widziałem, że z podłączonym urządzeniem się nie wyświetliło napis AUX). Do końca jednak nie wiem czy próby podłączenia tego urządzenia były trafne.

Więc zdecydowałem sam zrobić taki kabelek, wtedy podłaczam i zobaczę.

Z drugiej strony, chciałbym wiedzieć na czym polega ten błąd NCS, bo chciałbym dobrze zrozumieć funkcjonowanie tej aplikacji.

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję.

Opublikowano

Czy ktoś mógłby podać dokładny symbol kondensatora bo w sklepie nie wiedzą za bardzo co oznacza 0,22 i pytali czy to ma być mikro!?!?!?

Dzięki

Opublikowano

TAAAAAAK!!!! Udało mi się! Działa!

Oto najpierw foto kabelka własnej roboty (kabel i kostki od CDROM starego komputera). Może nie zbyt ładny ale za to sprawny:

http://i42.tinypic.com/2rxd7di.jpg

http://i41.tinypic.com/9pxh0k.jpg

No, i po podłączeniu kostki kabla do gniazda AUX w telnej części radia oto wynik:

http://i42.tinypic.com/vh3x2s.jpg

http://i42.tinypic.com/i5ars1.jpg

Czyli jak widać funkcja AUX jest i można ją wybierać przyciskiem MODE.

Jeszcze dodam, że jakość dzwięku jest bardzo dobra (podłaczyłem telefon Samsung 5610 i puściłem rózne utwory).

Przy okazji zauważyłem że do radia już jest podłączona kostka z kablowaniem od Zmieniarki CD (czego nie mam!), ale nie mogę znależć kostki końcowej w środku podłokietnika. Gdzie może jest schowana?

Jeszcze raz ogromnie dziękuję wszystkich za rady i pozdrawiam serdecznie.