Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Około 2 tygodni temu przy przebiegu 126 322 km wymieniłem olej. Wlałem około 4,2 litra, wskaźnik wtedy wskazywał może nie max ale wartość między środkową a ostatnią kreską. Dzisiaj z ciekawości po przyjeździe do domu sprawdziłęm sobie stan oleju (przebieg 127 869 km) i trochę się zmiartwiłem bo ten durny wskażnik wyświetla stan oleju między najniższą a środkową kreską (czyli, że niby 0,5 l szlak trafił po przejechaniu 1500 km). Przy wymianie oleju uszczelniłem pompę vacum i przy okazji wyciek na kołnierzu uczszczelniającym pokrywy głowicy. Generalnie żadnych wycieków na silniku nie widzę, zapach spalonego oleju też zniknął. Dymu z wydechy, który wskazywał by spalanie oleju nie zauważyłem. Czy mam się martwić taki faktem czy to normalna sytuacja?? A może wskaźnik jest niedokładny. Czytałem o separatorze ale jak odkręcam korek to auto nie zasysa więć chyba jest ok. Jakieś pomysły??

Opublikowano
Masz bagnet? Jesli tak to sprawdz co tam wskazuje. Ja bym dolal oleju i sprawdzil za jakis czas jevo ilosc. Paniki bym nie sial
Opublikowano
Ja mam tak samo :cool2: byłem u mechanika i powiedział że ten typ tak ma . Chłopaki znają się na rzeczy bo pracowali długo w ASO Misiak Kraków. Dolewka oleju i jazda :cool2:
Opublikowano
Kurde to lipa bo wychodzi na to, że od wymiany do wymiany (np co 15 000 km) będę musiał dolać jakieś 5 litrów oleju!!! Przecież to normalnie wymiana całego oleju w silniku. I to jest niby normalne?! To w moim starym astrze (1,6 16V) z '94 mniej dolewałem bo 1,5 litra od wymiany do wymiany.
Opublikowano
Nie wydaje mi się, żeby to było normalne. Kontroluj stan oleju, może początkowo był błędny odczyt. Sprawdzaj dwa razy: raz na zimnym drugi raz 5 min po wyłączeniu rozgrzanego silnika i po tygodniu ponów pomiary. Zobacz, czy wtedy będą różnice.
Opublikowano
Dzisiaj rano dojechałem do pracy, i na parkingu sprawdziłem stan, wyświetlał dokładnie na połowie. Czyli ten wskaźnik nie jest za dokładny. Jak on w ogóle działa? Na jakiej podstawie określany jest stan oleju? Chodzi o ciśnienie?