Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie. Jakie opony polecacie do f02 xdrive? To jest opona 245/45/r19. Jakiej firmy, jakiś konkretny model? Tyle tego jest, że nie mam pojęcia co wybrać a dobry w temacie opon nie jestem.

Pozdrawiam

Petrolhead
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam F01 730D i profil opon taki sam - tzn 245/40/19 przód i 275/45/19 tył. O ile w lato można wybrać kilka opcji i wszyscy więksi producenci mają te profile w ofercie to w zimie jest z tyłem nie lada problem, bo tak naprawdę 275/45/19 robi tylko Pirelli w modelu Sottozero. Zastanawiałem się nad kupnem felg 18 cali i założeniu 245/50/18 na wszystkie koła, ale nie wiem jak to wpłynie na zachowanie samochodu na drodze.

Koledzy pomóżcie !!!

Opublikowano
mam F01 730D i profil opon taki sam - tzn 245/40/19 przód i 275/45/19 tył. O ile w lato można wybrać kilka opcji i wszyscy więksi producenci mają te profile w ofercie to w zimie jest z tyłem nie lada problem, bo tak naprawdę 275/45/19 robi tylko Pirelli w modelu Sottozero.

Wydaje mi sie, ze masz na mysli 245/45R19 i 275/40R19? Jezeli jest odwrotnie, to masz zle rozmiary opon. Sottozero sa jedynymi runflatami, sposrod tradycyjnych opon, wybor jest troche szerszy.

Zastanawiałem się nad kupnem felg 18 cali i założeniu 245/50/18 na wszystkie koła, ale nie wiem jak to wpłynie na zachowanie samochodu na drodze.

Dlaczego chcesz zamontowac 18"? Jezeli glownym czynnikiem ma byc komfort, proponuje zrezygnowac z runflatow i pozostac przy 19".

Opublikowano

tak, masz rację z rozmiarami opon - jest dokładnie jak powiedziałeś.

Komfort to tak naprawdę 80% mojej decyzji o oponach, bo śmiganie na trasie UK - PL ma być miłe i przyjemne :D

Pozostałe 20% decyzji to... żona, która w niereformowalny sposób "orze" mi felgi o krawężniki :evil: :evil: :evil:

Czy system kontroli ciśnienia nie będzie wariował jak założę "normalne" opony ?? Rozumiem, że w przypadku "gumy" albo muszę wozić zapas (na który nie ma miejsca w F01) albo grzecznie wzywać pomoc drogową...

Opublikowano

W takim razie sadze, ze bedziesz zadowolony z przesiadki na tradycyjne opony - zyskasz sporo na komforcie.

Czy system kontroli ciśnienia nie będzie wariował jak założę "normalne" opony ??

Nie, bedzie dzialal tak samo.

Rozumiem, że w przypadku "gumy" albo muszę wozić zapas (na który nie ma miejsca w F01) albo grzecznie wzywać pomoc drogową...

Albo musisz kupic zestaw naprawczy - pomoze w sytuacjach przebicia na biezniku, przy uszkodzeniach scianki bocznej nawet w przypadku runflatow musisz wzywac pomoc drogowa.