Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Roboty po pachy. Musisz wykręcić fotele , pozdejmować nakładki na progach , poluzować osłony słupków , zdemontować środkowy panel , tylna kanapa , odkręcić uchwyty pasów i tak dalej po kolei z obu stron bo dywanik jest cały. Roboty w ciort , łatwiej będzie postawić autko w słoneczku delikatnie uchylić szyby/ dach i zapakować do środka farelkę ( elektro dmuchawę ciepłego powietrza) . Aby przyspieszyć proces można odsączyć nadmiar wilgoci papierem gazetowym , bibułą albo jeśli masz możliwość odessać odkurzaczem do prania wykładzin.

A przede wszystkim zlokalizować przeciek , no chyba że to z butów po zimie.

Owocnej mokrej roboty.

Opublikowano
Niestety zeby wyjac dywan musisz jeszcze wyjac nagrzewnice, a zeby ja wyjac musisz zdemontowac caly kokpit...

Szukasz czesci do swojego BMW??

Pisz na gg 1211423!!!

Opublikowano

Najpierw trzeba znaleść przyczynę tego zamakania.

Podejrzewam zatkany odpływ szyberdachu lub podszybie lub to co miał użytkownik Martinez w swojej 730. Już nie pamiętam co to było (znajdź sobie posta z jego problemem). Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Szyberdach odpada bo go nie mam,podszybie chyba też bo lałem wodą po dolnej części szyby i nic nie cieknie do środka,(chociaż w czasie jazdy przy większych prędkościach słychac szum wiatru przy podsufitce)ta wykładzina u mnie jest dzielona pod fotelem(fotel jest mocowany tylko na te dwie śruby z tyłu?),narazie udało mi się odchylić wykładzinę od strony drzwi i zobaczyłem bagno cała gąbka przesiąknięta,a jak rozebrać pedał gazu żeby można było wyciągnąć wykładzinę?,żadnych zacieków na wykładzinie nie widać.

Opublikowano
Pedal gazu jest mocowany na zatrzskach na spodzie. Musisz uwazac zeby go nie uszkodzic. Przyznam sie ze jak robilem to pierwszy raz to wlsnie zepsulem pedal gazu. Trzeba podwazyc srubokretem zatrzaski i powinien zejsc.

Pisz na gg 1211423!!!

Opublikowano
Napisz jak naprawiłeś pedał gazu bo mi właśnie pękł na dwie części i jakos nie mam pomysła co z nim zrobić . Można go jakoś bezproblemowo odczepić od podłogi czy trzeba zdejmować wykładzinę ? Nie widzę u siebie tych zatrzasków ! :?: :shock: :?:
Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
Ja akurat wymienilem pedal gdyz znalazlem taki u kupla. Jednak planowalem go naprawiac gdyz jest to towar dosyc deficytowy. Naprawa miala polegac na przynitowaniu zawiaska takiego 3x2 cm. Jednak okazalo sie ze mam szczesci i nie bedzie to konieczne. Co do zatrzaskuw to nie jestem pewien czy sa 2 zatrzaski czy moze 3. Sa one pod dywanem i wogole ich nie widac. Poprostu trzeba celowac "na fuksa".

Pisz na gg 1211423!!!

Opublikowano
Pewnie zostanie mi zabawa blachą i nitami skoro mówisz że towar deficytowy ! :cry2: Ale w końcu za małolata oglądało sie Adama Słodowego i może coś z tego wyjdzie :idea: Dzięki i pozdrawiam :!:
Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
Jaki towar deficytowy, nie rozumiem. Pedały to najmniej sprzedajna część z rozbiórki auta na części !!!!
Opublikowano

Co do wykładziny,

Ja przeciołem sobie równiutko w miejscach gdzie po złożeniu nie widać czyli: dookoła nagrzewnicy,pośrodku obudowy mostu,i z mostu przed tylną śróbą siedzenia zszedłem na dół,jest elegancko i nic nie widać i kiedy chce mogę sobie posprzątać pod nia

Przeciek miałem ale zlikwidowałem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
pedał nowy kosztuje 70 zł bo kupowałem. Ja też przeciołem wykładzine koło nagrzewnicy żeby nic nie było widać. I przeciek miałem z odpływów szyberdachu.
Opublikowano
pedał nowy kosztuje 70 zł bo kupowałem. Ja też przeciołem wykładzine koło nagrzewnicy żeby nic nie było widać. I przeciek miałem z odpływów szyberdachu.

tez zauwazylem ze mam mokro pod wykladzina - ktoredy ida te odpływy od szyberdachu ?? jak je przedkac , zlikwidowac przeciek ??

Opublikowano
tez zauwazylem ze mam mokro pod wykladzina - ktoredy ida te odpływy od szyberdachu ?? jak je przedkac , zlikwidowac przeciek ??

najlepiej włożyć cienki gietki drucik w otwory przy szyberdachu,lub przytkać do nich spreżone powietrze,

ale trzeba uważać żeby nie spadł przy tym ten wężyk bo jest on zamocowany na wcisk do króćców przy tych otworach.

Opublikowano

XSILVER

są 4 kanały 2 z przodu w kątach i je widzisz jak otworzysz szyberdach

2 kolejne są z tyłu tzn ich wloty są przy tylnych słupkach

mi się przytkał jeden z tyłu no i dobrałem się do niego tak,że odkręciłem rączki z tyłu w podsufitce,zdjełem boczki z tyłu i po odgięciu podsufitki zdeka było je widać,zdjełem klamry fabryczne przeczyściłem linką stalową,potem nowe klamry i wszystko trza poskładać do kupy

może jest jakiś lepszy sposób :?: ,ale od strony szyberdachu wydaje mi się czyszczenie tylnych kanałów niemożliwe :idea:

Opublikowano

u mnie jest taka sytuakcja ze jak lalem woda po dachu to do srodka nie cieklo - dopiero jak zaczolem lac po przedniej szybie to tak jakby woda dostawala sie do nawiewow - wyplywawala w nogach pasazera z przodu - tak jakby spod deski rozdzielczej ....

co to moze byc - co mam rozebrac , co uszczelnic - moze to w miejscu laczenia wentylatora nawiewu z nadwoziem ??

Opublikowano

U mnie ciekło dokładnie tak samo i woda spływała przez odpływy w szyberdachu.

okazało się że pod akumulatorem na łączeniu kielich-nadwozie zrobiła się szczelina i w środku na łączeniu ścianki z głośnikiem z podłogą też przeciekało bo woda stała w progu,

U ciebie może też być źle wklejona szyba lub przegnite podszybie.

Opublikowano

Co do suszenia wykładziny - sprawa jest czasochłonna. W mojej e30tce przed remontem ją wyciągałem bo było po jednej dziurce w podłodze z lewej i sprawej o śrenicy pięciozłotówki (razem 10zł :mrgreen: )

Wykładzinę położyłem w domu do góry gąbką i włączyłem dwie farelki po 2 kW (w sumie 4kW :duh: ) i grzało dobę. Patrzę suche.... obróciłem ją gąbką do dołu - suche.... następnego dnia patrze mokra gąbka.....

Moja rada suszyc gąbką do dołu ale na stelażu z 4 krzeseł i dwóch listew. Gąbka jest "dosyć" mocno chłonna.

Co do farelki w samochodzie - robiłem tak w Uno w zime, na tych gumach z hakami co się mocuje bagaż do dachu, lub w bagażńiku itp) powiesiłem ją żebuy niczego nie dotykała i sobie dyndała cała noc - szybki uchylone. Następnego dnia mówili w radiu że tak właśnie koleś na parkingu podziemnym spalił sobie samochód i dwa obok, więc chyba jest to niebezpieczne :nienie:

Opublikowano

Dokładnie,suszenie tej gabki to zmora!

Jak ktoś nie chce wyciągać to podpowiem że przy temp 20 stopni i braku opadów wyschnie w aucie w ciągu tygodnia,

a jak ją wyjmiemy i połozymu w domu w temp. pokojowej to 3-4 dni i suchutka

Testowałem i jedno i drugie zanim nie zakleiłem dziurki.

P.S jak jeszcze nie zakleimy dziurki a wykładzina już wyschnie dobrze jest podłożyć pod nią szmatkę i wymieniać ,wtedy wilgoć wchłania się najpierw w szmatkę i nie nasacza gobki od nowa.