Skocz do zawartości

Napęd i zawieszenie w BMW e46 320D 1998 rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zanim udam się do mechanika (...a po wielu przejściach z tym samochodem i kilkoma mechanikami, nie ufam żadnemu) chciałbym mieć pewną wiedzę odnośnie usterek które się pojawiły.

1. Z napędu w momencie gdy nacisnę sprzęgło i wrzucam pierwszy bieg, słychac z tyłu głuche uderzenie które nie powtarza się gdy zrzucę bieg i wrzucę ponownie. Muszę puścić sprzęgło i wcisnąć je ponownie wtedy uderzenie (tak jakby gdzieś z mostu) pojawia się ponownie. Dodatkowo zrobiłem zdjęcie tylnego zawieszenia. Element który zaznaczyłem czerwoną kropką mogę przesuwać wzdłuż osi (tak jak zaznaczyłem strzałkami) Element ten przesuwa się o około 1 do 2 centymetrów. Powstaje przy tym metaliczny dźwięk. Nie wiem czy tak powinno być? (jeśli ktoś zainteresowany chce mi pomóc, zdjęcie prześlę na jego adres gdyż nie potrafię wstawić na forum, mój adres e-mail to [email protected])

2. Zawieszenie przednie. Jak jadę po dołkach słychać pukanie. Wahacz, w miejscu gdzie zaznaczyłem czerwonym okręgiem (wyślę na adres e-mail), jestem w stanie, ręcznie, poruszać w górę i w dół. Gdy podlewarowałem samochód, mogłem ruszać kołem na boki. To samo z drugiej strony. Czyli wahacze do wymiany?

Opublikowano
ad.2 Jak słyszysz pukanie i po podlewarowaniu koło chodzi na boki to na 99% tuleje wahacza (te duże) - ostatnio też je wymieniałem i pukanie ustało, koła satabilne. Tuleje kup dobrej marki meyle Hd , lemford = spokój na dłuższy czas.