Skocz do zawartości

Metaliczny dźwięk układu wydechowego, co pomoże?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jakiś czas temu miałem mały incydent opisany nawet na tym forum i koniecznością byłowywalenie bebechów z katalizatora i zostawienie pustej puchy. Dźwięk z wydechu od tamtej pory jest bardzo metaliczny , tak jakby przez ta puche katalizatora dochodziło do jakiegoś rezonansu i strasznie to psuje odczucia plynące z dźwięku rzędowej szóstki, i mam pytanie takie. Co zrobić żeby poprawić dzwięk samochodu? Mam teraz sporo wydatków i pomyslałem żeby narazie ta puche wyciać i wspawać zwykła rurę która by nie wchodziła w rezonans i by to poprawiło dźwięk. Jak myślicie da to coś bo nie mam doświadczenia jeśli chodzi o wydech? W póżniejszym czasie cos bym z tym zrobił i tu proszę o kolejną rade. Dać strumienice czy może jakiś tłumik środkowy ?

Moja Bunia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=322746

Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda.

Opublikowano
Jedynie ponowne założenie pełnego katalizatora uratuje sytuację. Ja kiedyś zostawiłem też pustą puchę, ale brzmiało to gorzej niż jazda z rozsypanym katem. Później puszka wyleciała z układu i meches wspawał mi kawał rury o odpowiedniej średnicy, jest trochę lepiej lecz w górnym zakresie obrotów dochodzi jeszcze do niewielkiego brzęczenia,dlatego rozważam ponownie wstawienie katalizatora na swoje miejsce
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Jedynie ponowne założenie pełnego katalizatora uratuje sytuację. Ja kiedyś zostawiłem też pustą puchę, ale brzmiało to gorzej niż jazda z rozsypanym katem. Później puszka wyleciała z układu i meches wspawał mi kawał rury o odpowiedniej średnicy, jest trochę lepiej lecz w górnym zakresie obrotów dochodzi jeszcze do niewielkiego brzęczenia,dlatego rozważam ponownie wstawienie katalizatora na swoje miejsce

Już się umówiłem na wycięcie puchyt i wspawanie rury w profesjonalnym zakładzie , koszt operacji 80zł

Tłumik zrobiony, czyli pusta pucha po kacie wycięta i wspawana rura. Wynik operacji. Narazie przejechałem 1km do roboty wieć ciężko mi tu nakreślić całokształt ale... jak kolega wyżej napomniał auto nie chodzi już jak trabant, brak irytującego rezonansu który pojawia się w niewielkim stopniu przy wyższych obrotach ale jest dużo cichszy niż przed wycięciem. Koszt 80zł czas operacji 32min. Jak narazie jestem zadowolony. Jak bedzie za głośno dalej to już sie dopytałem i tłumik środkowy do niego kosztuje 240zł z montażem.

Moja Bunia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=322746

Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda.