Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Nazywam sie Kamil i od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem BMW e90 320d. Wczoraj moja radosc troche zmalała ponieważ w czasie jazdy uklad kierowniczy nagle zrobil sie twardy i defakto uniemozliwia normalne prowadzenie samochodu- parkowanie wymaga naprawde duzego wysilku:). Po zatrzymaniu sie i otwarciu maski zobaczylem podwiniety pasek z lewej stony silnika. Zdemontowalem plastiki nad wentylatorem i z wielkimi wysilkiem zalozylem pasek na 2 kola na ktorych powinien sie znajdowac (centralne kolo oraz to mniejsze z lewej strony). Odpalilem silnik i pasek znowu spadl. I tak 2 razy. Zauwazylem takze, ze kolo napedzakace wspomaganie )to z lewej strony) jest troszeczke bardziej wysuniete niz to duze co prawdopodobnie jest przyczyna spadania paska. Dowiedzialem sie takze od poprzedniego wlasciciela, ze mial podobna sytuacje jakies dwa lata temu lecz zostal zalozony nowy pasek i wszystko bylo ok. Przebieg mojego auta to 160000. Prosze o jakies porady, moze ktos juz mioal taka sytuacje i naprawial to sam albo moze polecic jakiegos dobrego w miare rozsadnie cenowego mechanika, ktory moglby sie zajac problemem. Mieszkam w Katowicach.

Pozdrawiam

Opublikowano
Być moze koło pasowe np to http://imageshack.us/a/img841/4606/b7pf.jpg albo rolki biją. Jak będziesz zmieniał pasek to kupuj oryginał w Aso. Obędzie się bez piskow
Opublikowano
Dziękuje za szybką odpowiedz. Sprawdzilem na allegro i czesci kolo 1000 beda kosztowaly no i jeszcze praca Pana mechanika. Wydaje mi sie, ze nic tam nie bije, kreci sie rowno tylko to kolo z lewej jest troszke wysuniete tak ok 5mm, moze mozna to dokrecic jakos (niestety nie mialem takich kluczy ale moze mechanik)?
Opublikowano

Koło pasowe pompy wspomagania przykręcone jest na 3-ech śrubach. Gdyby się nawet jedna poluzowała, to zostanie na miejscu. Gdyby poluzowały się dwie, to pewnie koło pasowe by się rozleciało - jest ... plastikowe, lub przynajmniej latało na boki. Więc to nie to.

Obstawiam uszkodzoną pompę wspomagania. Może mieć problem z ułożyskowaniem wałka. Mimo tej usterki będzie pompować odpowiednie ciśnienie, dlatego pewnie wykluczyłeś ją jako przyczynę.

Aby nie być gołosłowny oglądnij sobie filmik. Akurat w przypadku filmiku, wałek najprawdopodobniej zupełnie pękł i pompa już nie pracuje. Widziałem jednak takie które jeszcze działały, a miały niezły luz osiowy.

Opublikowano
Dziekuje za kolejna odpowiedz. W poniedzialek jestem umowiony w Wojkowicach u pana Piorkowskiego. Postaram sie napisac co i jak po wizycie. I jeszcze jedno pytanie: czy to kolo napedza takze pompe wody w ukladzie chlodzenia? Bo jezeli tak to chyba nie powinienem sie przemieszczac tym samochodem zeby go nie przegrzac wiec chyba na lawecie go bede musial dowiezc. Dobrze kombinuje czy sie myle? Pozdrawiam
Opublikowano

Witam!

Jestem po wizycie u mechanika i juz wszystko naprawione. Okazalo sie, ze kolo pasowe wspomagania bylo zalożone odwrotnie i dlatego pasek spadal. Postanowilem wymienic takze swiece zarowe poniewaz slyszalem, ze idzie mrozna zima. Gdy kupowalem auto i podpinalem pod komputer mechanik mial komunikat, ze juz dwie powinny byc zmienione. Koszt kolo 500zl. Pozdrawiam